Lemondott a holland igazságügy miniszter

Lemondott csütörtökön Ard van der Steur holland belbiztonsági és igazságügyi miniszter azt követően, hogy heves vitába keveredett az ország parlamentjével, tovább gyengítve Mark Rutte miniszterelnök kormányát a márciusi törvényhozási választások előtt.

A hágai törvényhozás alsóháza egy rendkívüli ülésén azzal gyanúsította meg a minisztert, hogy nem mondott igazat egy alkuról, amelyet az ügyészség között egy kábítószer kereskedővel 2000-ben. A botrány központjában egy olyan egyezség áll, amelynek értelmében Cees Helman drogbáró 2 millió euró (610 millió forint) adómentes összeghez jutott. Az ügyben újabb fordulatot jelentett, hogy január elején friss vádak fogalmazódtak meg egy könyvben, amely egy belső e-mailt részletezett, miszerint Ard van der Steur állítólag igyekezett a botrány részleteit elkendőzni.

Hírdetés

Az ellenzéki képviselők szerint Rutte és van der Steur információt tartottak vissza. A tárcavezető a lemondást választotta mielőtt az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjeszthetett volna be.  Ard van der Steur ugyanakkor alaptalannak nevezte az ellene felhozottt vádakat.

A botrány egyre nagyobb tehertételt jelentett a Mark Rutte vezette jobboldali liberális (VVD) kormánypártnak. Az affér miatt 2015-ben már a korábbi igazságügy miniszternek és államtitkárának is le kellett mondania.
Hollandiában március 15-én tartanak parlamenti választásokat.

Tavaly novemberben már nehéz helyzetbe került a kormánykoalíció a holland parlament alsóházában egy szociáldemokrata munkapárti (PvDA) képviselő lemondása miatt, mivel a VVD-PvDA szövetsége ezzel elvesztette többségét a testületben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »