Lemond Ciprasz, előre hozott választás lesz Görögországban

A görög miniszterelnök még csütörtök este benyújtja lemondását Prokopisz Pavlopulosz köztársasági elnöknek, hogy utat engedjen az előre hozott választásoknak – idézték a hírügynökségek az egyik – magát megnevezni nem kívánó – kormánytisztségviselőt.

A januárban megválasztott Ciprasz a hírek szerint tévéadásban készül erről bejelentést tenni. Leköszönése esetén szeptember 20-án hívnák az urnák elé a lakosságot. Ciprasz már július végén jelezte: készen áll vállalni az előre hozott választásokat, ha pártja, a Sziriza baloldali radikálisai továbbra sem támogatják a kormány tevékenységét.

Hírdetés

Július 15-én és július 22-én a párt 149 képviselője közül több mint harmincan tagadták meg azoknak a törvényjavaslatoknak megszavazását, amelyek elfogadása volt a feltétele annak, hogy a kormány elkezdhesse a tárgyalásokat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel az euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében indítandó új, 85 milliárd eurós programról. Ciprasz akkor csupán ellenzéki pártok segítségével tudta megszerezni a törvényjavaslatok elfogadásához szükséges szavazatokat.

A Reuters megjegyzi: a miniszterelnök gyakorlatilag elvesztette parlamenti többségét, így sokak szerint várható volt, hogy benyújtja lemondását.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »