Lemond a mezõgazdasági miniszter, állítólag azért, mert kevés pénzt kapott a tárca

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter hétfő este bejelentette, hogy lemond a tisztségéből. A közösségi médiában közzétett üzenetében kifogásolta, hogy „Florin Cîțu miniszterelnök számára a mezőgazdaság és az élelmiszeripar soha nem volt prioritás”, és hogy a minisztérium költségvetése sokkal alacsonyabb a tavalyinál.

Adrian Oros azt is a kormányfő szemére veti, hogy Románia Helyreállítási és Rezílienciaépítési Terve (PNRR) nem tartalmaz egyetlen nagyobb mezőgazdasági projektet sem, és hogy „nincs elég elszántság” a feketepiac és a támogatás-vadászat elleni küzdelemhez.

„Ma lemondok a mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszteri tisztségemről!

Hírdetés

Florin Cîțu miniszterelnök számára a mezőgazdaság és az élelmiszeripar soha nem volt prioritás:

1. A mezőgazdasági minisztérium 2021. évi költségvetése a 2020. évi költségvetés mindössze 60%-át teszi ki, ami hatással van a folyamatban lévő programokra. A költségvetés-kiigazítás során a minisztérium csak egy apró, semmire sem elegendő összeget kapott.

A PNRR-be nem foglaltak bele egyetlen mezőgazdasági nagyprojektet sem. Ez annak ellenére van így, hogy a Bizottságnak 2020 novemberében megküldött első tervezet tartalmazott egy komplex mezőgazdasági és vízgazdálkodási projektet (öntözés, lecsapolás/elvezetés és jégeső elleni rendszer) 6,5 milliárd euró értékben. Ez a projekt egyébként szerepel a kormányprogramban, a román termékek tárolására, feldolgozására és elosztására szolgáló hálózattal együtt, amely szintén nem szerepel a PNRR-ben.

3. Nincs elég akarat a támogatásvadászat, a szubvenciókkal való bizniszelés és a feketepiac felszámolására, ami hátrányosan érinti a tisztességes gazdálkodókat. Így bármilyen támogatás, bármilyen támogatási forma hatástalanná válik.” (digi24.ro, hírszerk.)

Nyitókép: Adrian Oros. Forrás: Facebook


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »