Leminősítette Magyarországot a Standard & Poor’s

Leminősítette Magyarországot a Standard & Poor’s

Leminősítette Magyarországot a Standard & Poor’s Mészáros Richárd2023. 01. 28., szo – 19:00

A Standard & Poor’s péntek késő este lefelé módosította a magyar államadósság besorolását. Több mint tíz év után fordult ez elő a három nagy hitelminősítő valamelyikénél.

Az S&P egy fokozattal („BBB/A-2”-ről „BBB mínusz/A-3”-ra) módosította lefelé a magyar adósságbesorolást. Ezzel még – éppen – a befektetésre ajánlott kategóriában maradt Magyarország. A leminősítés előtt a kilátás már negatív volt, most ez stabilra változott.

A Portfolió által idézett indokolás megemlíti, hogy az MNB a monetáris politika jelentős szigorítására kényszerült s tartósan magas infláció, a forintárfolyam ingadozása és a külső nyomás miatt. A költségvetésre is nyomás került a magas energiaárak, a bizonytalan gazdasági kilátások és az emelkedő kamatkiadások miatt. És továbbra is bizonytalan az uniós források sorsa, mert az ugyan nem veszett el, de a megszerzéséhez a kormánynak egy sor kihívásokkal teli politikai reformot kell végrehajtania.

Hírdetés

Az elemzők azzal számolnak, hogy a magyar gazdaság elkerülheti a jelentős visszaesést a következő két évben, és kezelni tudja majd az orosz-ukrán háborúból fakadó kockázatokat annak ellenére is, hogy a fiskális és monetáris politika rugalmassága is problémát jelenthet. Eközben a kormány fokozatosan csökkenti majd a költségvetési hiányt a következő években – írja a 444.hu.

De ehhez szükség van arra, hogy folytatódjanak az orosz gázszállítások, és az uniós forrásokat se bukjuk el, csak csúszva érkeznek meg. Ha ezek nem történnek meg, további leminősítés jöhet.

A másik két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody’s Investors Service az S&P új besorolásánál eggyel jobb fokozaton tartja nyilván, de a Fitch a múlt héten módosította negatívra a magyar adósosztályzat kilátását.

(444.hu)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »