Lelőttek egy ukrán MiG 29-est a szakadárok

Lelőttek egy ukrán MiG 29-est a szakadárok

A kelet-ukrajnai szakadárok lelőtték az ukrán hadsereg egy MiG-29-es harci gépét vasárnap reggel Luhanszk város környékén – jelentették be ukrán katonai szóvivők.

„A terroristák lelőttek vasárnap egy MiG-29-est, miután az elvégezte a feladatát, és megsemmisített egy lázadócsoportot” – mondta Leonyid Matjuhin, a kelet-ukrajnai hadművelet szóvivője. „A pilóta katapultált. Felkutatták, és most már biztonságos helyen van” – tette hozzá. Az esetről több részletet egyelőre nem közöltek, nem lehet tudni azt sem, hogy a pilóta milyen állapotban van.

Olekszandr Zaharcsenko, az önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” „miniszterelnöke” azt állította pénteken, hogy az ukrán hadsereg ellentámadást indított az oroszbarát szakadárok ellen. A megelőző három napban a felkelők „sok harceszközt elpusztítottak és sok ellenséges katonát megöltek”, és újra folyosót létesítettek Doneck és Luhanszk városok között – állította.

Az ukrán hadsereg az utóbbi hetekben jelentős területeket foglalt vissza a szakadároktól Doneck és Luhanszk megyékben, és csütörtökre teljesen körbezárta Luhanszk városát. Azt az előző nap Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője is elmondta, hogy heves harcok folynak Doneck és Luhanszk környékén, de azt Zaharcsenkón kívül semmilyen más forrás nem erősítette meg, hogy a felkelők harci sikereket értek volna el. Tény, hogy a szakadárok csütörtökön is lelőttek egy ukrán MiG-29-est Doneck közelében.

A pilóta lakatlan területre kormányozta a gépet, és még időben katapultálni tudott kijevi tájékoztatás szerint.

Elindult az orosz konvoj egy része

Az ukrán határ közelében veszteglő orosz segélykonvoj egy része elindult vasárnap a határ felé – jelentették hírügynökségek.

Az ITAR-TASZSZ a menet szervezőitől azt a tájékoztatást kapta, hogy a 280 teherautóból álló konvoj lassan elindul, vasárnap az első 16, Kamaz típusú teherautó halad a határ felé, de ezen a napon még nem lépik át a határt.

A Reuters egy helyszínen tartózkodó újságírója megerősítette, hogy 16 teherautó elindult az ukrán határtól mintegy 30 kilométerre lévő Kamenszk-Sahtyinszkij falunál lévő parkolóból.

Ukrajna szombaton elismerte az orosz járműoszlop küldetésének humanitárius jellegét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »