Lelőtte a Facebook, de újraalakult az iszlámellenes cseh csapat

Hiába törölte a 161 ezer taggal rendelkező Nem akarunk iszlámot Csehországban (IVCRN) nevű csoportot a Facebook, több azonos nevű csoport is nyomban újraindult. A csoport szóvivője az MNO-nak azt mondta, az iszlámot nem vallásnak, hanem a nácizmushoz hasonló ideológiának tartják. Februárra tüntetést szerveznek Prágába Európa iszlamizálódása ellen.

A bevándorlásellenes német Pegida mozgalommal kapcsolatot ápoló oldalt tegnap törölte a Facebook. Ám hiába intézkedett az amerikai közösségi oldal, mert mára már több hasonló nevű csoport is újraindult, IVCRN Praha, IVCRN Chomutov néven. Az erőteljesen iszlámellenes közösség honlapja kizárólag a menekültválsággal és az Iszlám Állammal kapcsolatos híreket gyűjti, partneroldalai között van például egy menekültellenes tematikájú pólókat árusító cég, egy kultúraközi párbeszédet sürgető civil szervezet, és a 12 ezer taggal rendelkező No halal Facebook-csoport is.

Az oldalról propagandaanyagok, szórólapok, iszlám tematikájú karikatúrák is letölthetőek. Elég jól menedzselik magukat az online térben, a Facebookon kívül Twitter- és Youtube-csatornájuk is van, igaz, e két utóbbi elég kevés követővel. A Wikipedia állítása szerint 2009-ben alakultak, hat éven át folyamatosan növekvő követői létszámmal, de 2016. január 11-én a Facebook azzal az indokkal törölte az oldalukat, hogy az IVCRN belegázol a kultúrák közötti tolerancia szabályaiba. Az MNO felkereste a mozgalom szóvivőjét, aki elmondta, nem rasszista szervezetként határozzák meg magukat, de határozottan elítélik az iszlámot. Artur Fiser elmondta, az iszlámra nem vallásként, hanem ideológiaként tekintenek, és örömmel látnak soraikban vallásukat elhagyott muzulmánokat (exmuszlimok) is.

Hírdetés

– Kritikával illetjük a maguknak vallásként az iszlámot választókat, mert szerintünk ez egy nácizmushoz hasonló gonosz és káros ideológia – mondta Fiser. A kérdésre, hogy miből finanszírozzák tevékenységüket, Fiser azt mondta, önfenntartóak, és pártoktól teljesen függetlenek. Egyetlen kivételként a BPI (Block Against Islam) nevű cseh bevándorlásellenes, szélsőjobboldali pártot említette, amelyet testvérszervezetnek nevezett. A BPI-nek egyébként elég magas politikai szinten vannak kapcsolatai, mert novemberben a prágai tüntetésükön a leghíresebb felszólaló Milos Zeman köztársasági elnök volt. Zeman itt egyébként határozottan bevédte a BPI-t, mondván, hogy nem lehet szélsőségeseknek nevezni az iszlámelleneseket.

Az IVCRN-nek hivatalos kapcsolatai vannak a Pegidával, amely leglátványosabban abban merül ki, hogy meghívják egymást a tüntetéseikre. A kérdésre, hogy mégis honnan szereznek pénzt a tevékenységükre, Fiser tagadta, hogy például pólóeladásból tartanák fenn magukat, de mint mondta, ilyen irányú árusításon ők is gondolkodnak ,„céljaik megvalósítása érdekében”.

Az IVCRN annyira védi magát az internetes támadásoktól, hogy az online vásárlásoknál vagy regisztráláskor bevett módszert, az úgynevezett robotcsapdát (captcha) alkalmazza, mielőtt beengedné az olvasót a honlapjára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »