Lelkinapot tartottak Beregszászon – Békét teremt az Úr

Lelkinapot tartottak Beregszászon – Békét teremt az Úr

Országunkat három hónapja háború sújtja. Hála Istennek, Kárpátaljára csak a szele ért el ennek, azonban a mindennapokban az itt élők is megtapasztalják következményeit. A Beregszászi Szent Anna Karitász a feszültségek enyhítésére szervezett lelkinapot a Vérke-parti városban. Az eseménynek a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokház adott otthont június 10-én.

A nap szentmisével vette kezdetét, ahol lelki táplálékot kaphattak a jelenlévők. Ezt követően Majnek Antal emeritus püspök előadását hallhattuk.

Felszólalásában hangsúlyozta a béke, a megbocsátás fontosságát. Bibliai történeteken keresztül mutatta be, hogy a bosszú nem vezet sehová, a megtérés, az Istenhez való visszatalálás az, ami békességet hozhat életünkbe. Felidézte Jézus üzenetét: szeressük ellenségeinket. A hívek szívére helyzete, hogy amíg a világban háború, bosszúvágy és bálványimádás zajlik, addig nem lesz lelki nyugalmunk, ezért először önmagunkat kell Isten elé vinnünk, és igaz hittel megvallanunk bűneinket. „Isten adja meg az értelmét mindennek, keressük Őt mindenkor” – zárta gondolatait.

Őt követte Molnár János esperes-plébános, aki kifejtette, hogy február 24-e óta átértékelődött körülöttünk minden, másképpen látunk mindent, ami addig magától értetődő volt. „A sok szenvedés mellett nagy öröm, hogy rengetegen készek segíteni másokon. Ennek a sok segítségnek egyetlen mozgatórugója Isten és a szeretet” – mondta.

Hírdetés

Fudella Attila, a Nevetlenfalui Római Katolikus Egyházközség tagja is bizonyságot tett hitéről, kiemelve: a községben a nehéz időszakban jó azt látni, hogy összefogott a római és görögkatolikus, illetve a református közösség, hogy közösen segítsék a rászorulókat.

A nap második részében Kovács Gábor, a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatójának online előadását tekinthettük meg. Az előadás kezdetén Harapkó Marianna, a Beregszászi Szent Anna Karitász Alapítvány igazgatója mondta el, hogy a váci szervezet volt az, amelyik a háború kezdetén felajánlotta egyik gépjárművét arra a célra, hogy városunk karitatív szervezete a megfelelő helyekre tudja eljuttatni az adományokat. Majd Kovács Gábor mutatta be szervezetének munkáját. Kiemelte, sokszor nagyon nehéz körülmények között élőknek kellett segíteniük, sok esetben nemcsak élelmiszert, tüzelőanyagot, de kályhát is el kellett juttatniuk a rászorulóknak, hogy az emberéleteket  megmenthessék a téli időszakokban. „Nagy felelősséget jelent a karitászhoz tartozni. Sokszor mi képviseljük az egyházat, és magát Istent is. Nehéz, de áldásos feladat is egyben” – zárta gondolatait.

Az előadásokat követően a jelenlévők megtekinthették Eperjes Károly „Magyar Passio” című filmjét, mely a lélek küzdelméről, a szeretet győzelméről szól.

A lelkinap finom ebéddel és jókedvű beszélgetésekkel ért véget.

Kurmay Anita


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »