Lelki káoszt okozhat a rendetlenség

Lelki káoszt okozhat a rendetlenség

Sokan teherként tekintenek a rendrakásra.

Kutatások igazolják, hogy az emberek feszültebbek, és kevésbé fókuszáltak, ha rendetlenség veszi őket körül. Ennek az az egyik oka, hogy az elménk nem tud ilyenkor ellazulni, mert a szanaszét heverő tárgyak, szennyes, vagy mosatlan edények tudat alatt arra figyelmeztetik, hogy még számos elvégzetlen feladatunk van. A káosz nem hagy minket koncentrálni, és folyamatosan megzavarja a figyelmünket. Ez azért is rossz, mert a szorongást nagy mértékben enyhítheti, ha sikerül egy dologra fókuszálnunk, de erre rendetlenségben csak kevesebben képesek – írja a Házipatika.com.

Vannak, akik attól is feszültek lesznek, ha a rendetlenségben kell valamit megtalálniuk. Az ilyesmi eleve lassabban megy, ami már eleve frusztráló. Ugyanez a helyzet a rendrakással is, ami közben ráadásul nem tudhatjuk, mi fog éppen a kezünkbe akadni. Kutatások igazolják, hogy az emberek szervezetében megemelkedik a kortizol nevű stresszhormon szintje, amikor a rendetlenségben keresgélnek. A kortizolszint emelkedése ráadásul belezavarhat az alvási ciklusunkba, ami tovább fokozhatja a szorongást.

Hírdetés

Ugyanez a helyzet a rendetlenséggel járó bűntudattal is, ami különösen akkor tud komoly méreteket ölteni, ha váratlan vendég érkezik a házhoz. Ilyenkor az egyébként örömmel fogadott barátok, családtagok megjelenése is szorongást generál, hiszen folyamatosan szégyenkezük a rendetlenség miatt.

Ha szeretnénk csökkenteni a szorongásunkat, akkor próbáljunk meg olyan szokásokat felvenni, amelyek megakadályozzák, hogy rendetlenség legyen körülöttünk. Szerezzünk be minél több zárható dobozt, tárolót, amelyekbe szükség esetén csak bedobálhatjuk a szanaszét heverő dolgokat, tárgyakat, hogy ne legyenek szem előtt, mert már ezzel az aprósággal nagyon sokat tehetünk azért, hogy megkíméljük magunkat az extra feszültségtől.

Sokaknál azért is van káosz, mert teherként tekintenek a rendrakásra. Érdemes átgondolni, hogy ha rendezettebbé tesszük a környezetünket, az egyfajta szorongásoldó terápiának is tekinthető. Kutatások igazolják, hogy a rendezett, átlátható munkakörnyezetet, illetve élettér nem csak feszültségmentesebbé teszi az életünket, de segít abban, hogy gyorsabban, hatékonyabban tudjuk elvégezni a feladatainkat, illetve, hogy az otthonunkban töltött idő pihentetőbb, és megnyugtatóbb legyen.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »