Lelki elcsendesülés és szentmise is várja a párizsi olimpiára érkező sportolókat

Lelki elcsendesülés és szentmise is várja a párizsi olimpiára érkező sportolókat

Július 24-én a futball- és a rögbiselejtezőkkel elkezdődött az idei nyári olimpia, amelynek hivatalos megnyitója július 26-én, pénteken este lesz Párizsban. Az olimpiai faluban sok minden várja a sportolókat – köztük mindennap katolikus lelki programok is.

A különböző sportágak legjobb versenyzői közül már igen sokan beköltöztek a Saint-Denis körzetben található olimpiai faluba. A sportolók lakóházai mellett itt üzletek és egy nagy park található 9000 speciálisan telepített fával és cserjével. A parkban  van egy sátor formájú, több vallás számára készült központ is, amelyen egy fogadótérből áll és öt különböző imateremből, amelyekben az öt fő vallás (keresztény, zsidó, muszlim, hindu és buddhista) lelkészei várják a sportolókat. A keresztény versenyzők számára lesznek jelen katolikus, valamint protestáns és ortodox lelkészek is.

A modern korban Pierre de Coubertin báró kezdeményezésére újraindult olimpiai játékok jelentős spirituális dimenzióval is rendelkeznek. „Hosszú idő óta van spirituális jelenlét az olimpiai játékok központjában, mivel ez a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kérése. Éppen ők azok, aki egy vallásközi teret kérnek az olimpiai faluban” – magyarázta François Morinière, a Holy Games (Szent Játékok) munkatársa.

A francia katolikus egyház mintegy harminc katolikus lelkipásztort és lelkipásztori munkatársat választott ki, hogy meghatározott időpontokban jelen legyenek, attól függően mennyi időt tudnak rendelkezésre állni (7-től 23 óráig tart a szolgálati idejük összességében). Találhatók köztük papok, szerzetesek és világiak, férfiak és nők, akiket két dolog egyesít: a sport iránti szeretet és a lelkivezetés. Köztük van Xavier Ernst szalézi atya, a Párizs 20. kerületében található Bosco Szent János plébánia plébánosa, aki egyben a franciaországi és dél-belgiumi Szalézi Szent Ferenc Tartomány ifjúsági szolgálatának küldötte.

„A mi szolgálatunk a jelenlét. A sportolók tudják, hogy van ez a tér az olimpiai faluban, a meghallgatás, a megosztás és a kapcsolatteremtés helye. Környezetünk ikonokkal, szimbolikus berendezési tárgyakkal és a Bibliával van berendezve – magyarázza Ernst atya. – Minden reggel lesz Lectio Divina, az evangélium olvasásának és megosztásának ideje, ami egy ökumenikus esemény. És mindennap ünnepeljük az Eucharisztiát, de nem a többvallású központban, hanem az olimpiai falu melletti templomban.”

Hírdetés

„Naponta lesz egy, tíz, ötven vagy száz látogatónk? Nyilván nem tudjuk! De nem a szám a fontos, hanem az, hogy a sportolók szolgálatában állunk” – mondja a szalézi.

A 2024-es párizsi olimpiai játékok ideje alatt (július 26. és augusztus 11. között) a szaléziak állnak annak a sok sportolónak, edzőnek, küldöttségi tagnak és szurkolónak a lelki szolgálatára, akik az eseményre Párizsba látogatnak. Például a Saint-Sulpice templomban egy héten keresztül, július 25-től, csütörtöktől augusztus 2-ig, péntekig a Szalézi Ifjúsági Mozgalom (SYM) 17 éven felüli szekciója egy sor tevékenységet és animációt fog szervezni – fogadást, játékokat, meghallgatást, imaórákat… Emellett az olimpiai szervezőbizottság is rájuk bízott két kiemelt eseményt: július 30-án, kedden az ökumenikus imavirrasztáson Mark Gangloff kétszeres olimpiai bajnok úszóval együtt lesznek jelen, valamint a július 31-i szentmisének is ők a szervezői, ennek főcelebránsa Emmanuel Gobillard lesz, aki az Egyház küldötte a párizsi olimpián.

A Holy Games programsorozata részeként július 25-én, csütörtökön 19 órakor a Saint-Denis-székesegyházban megáldják a sportolókat.

Forrás: Szaléziak.hu

Fotó: Szaléziak.hu, Holy Games

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »