Lélegzet-visszafojtva követik a román anya történetét

Lélegzet-visszafojtva követik a román anya történetét

Lélegzet-visszafojtva követik Romániában annak az anyának a történetét, aki egyszerre küzd a gyermekéért és saját szabadságáért a bukaresti igazságszolgáltatással és a kanadai hatóságokkal. Kanada vonakodik feloldani a román állampolgárok vízumkötelezettségét.

Egyelőre szülőhazájában sem érezheti magát biztonságban az a román nő, aki volt férje agresszivitása elől menekült haza Kanadából. A 43 éves Ana Maria Nedelcu 2001-ben telepedett le a tengerentúli országban, ahol közgazdaságból diplomázott, majd jól fizető állást kapott. Montrealban lakott, itt ismerkedett meg leendő élettársával, Maximo Sierra Munozzal. A dominikai származású férfiról azonban hamar kiderült, hogy a nő pénzére hajt: miután a felesége nem volt hajlandó az ő nevére is íratni az Ana Maria saját pénzéből vásárolt házat, a férj egyre erőszakosabb lett, egyszer részegen beverte a felesége orrát. Bár még a nő terhessége során szétváltak, fiúgyermekük születése után két évvel Munoz pert indított a közös szülői felügyeletért, amit sikerült is megszereznie, holott sem jövedelme, sem saját lakása nem volt. A havi két láthatás valóságos trauma volt a kis Anthony számára, akit az anyja elmondása szerint apja többször bántalmazott, többek között szexuálisan is, sőt, olyan vallási szekta tanításai alapján próbálta nevelni, amely megköveteli állatáldozatok bemutatását. Ennek ellenére a kanadai hatóságok nem vonták meg a szülői jogokat a férfitól.

Hírdetés

Ana Maria 2014-ben közvetlen veszélyben érezte családját, ezért hatéves fiával együtt Romániába menekült. A kanadai hatóságok emiatt nemzetközi gyerekrablással vádolták meg, körözést adtak ki ellene, és kezdeményezték a kiadatását. Sokan megütköztek, amikor idén áprilisban a bukaresti táblabíróság elrendelte a nő előzetes letartóztatását, holott az ügyészség ellenezte a kényszerintézkedést. Nyolcnapos vizsgálati fogság után az anyát szabadlábra helyezték ugyan, ám a táblabíróságnak a napokban kell döntenie a kiadatásáról, márpedig ha ez megtörténik, Kanadában akár tíz év börtönbüntetéssel is sújthatják, fia pedig az apjához kerülne. Ana Maria Nedelcu kétségbeesett harcot indított a román állampolgársággal is rendelkező Anthony érdekében. – Bár gazdag országként Kanada megvásárolhatja egy gyermek sorsát, egy kiskorú nem válhat a népek közötti barátság és együttműködés politikai eszközévé, Romániának pedig kötelessége megvédeni a polgárait – írta az anya a Klaus Johannis román államfőhöz intézett levelében. A napokban az anya és fia érdekében petíció indult szülőhazájában, a román állampolgári jogok biztosa pedig felhívást tett közzé Ontario és Quebec ombudsmani hivatalához, miszerint a kanadai bíróság vonja vissza a kanadai–román nő kiadatásáról szóló ítéletet. A tengerentúli hatóságok egyelőre nem bírálták felül álláspontjukat, ugyanakkor nem siet dönteni a román igazságszolgáltatás sem. Bár a bukaresti táblabíróságnak tegnap kellett volna ítéletet hirdetnie arról, hogy jóváhagyja-e Ana Maria Nedelcu kiadatását Kanadának, a határozathozatalt a jövő hétre halasztotta.

A norvég hatóságok által öt gyermekétől megfosztott Bodnariu család esetéhez képest ez az ügy politikai töltettel is bír. Dacian Ciolos román kormányfő szerint Bukarest minden eszközt megragad, hogy meggyőzze Ottawát a román állampolgárokkal szemben fennálló vízumkötelezettség eltörlésére. Románia és Kanada hosszú ideje tárgyal a témában, és bár Ottawa nemrég a biztonságos országok közé sorolta Romániát, nem vette le a vízumköteles országok listájáról. Bukarest korábban egyértelművé tette: nem fogja támogatni az uniós jóváhagyás előtt álló EU–Kanada szabad kereskedelmi megállapodást, ha Kanada továbbra is hátrányos megkülönböztetésnek teszi ki a románokat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 11.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »