Lélegeztetőgépre került egy magyar háziorvos, az államtól nem kapnak rendes védőfelszerelést

Továbbra sem kapnak megfelelő védőfelszerelést a háziorvosok: az előírások teljes testet elfedő, a fertőzési esélyt minimálisra csökkentő felszerelésről szólnak, ennek ellenére az alapellátásban lévő orvosok örülnek, ha egyszer kapnak egy doboz egyszerű maszkot.

Az Index írt arról, hogy nemrég lélegeztetőgépre került egy magyar háziorvos, aki igazoltan koronavírussal fertőződött, emiatt is került kórházba.

De nem ő az egyetlen koronavírusos beteg, a háziorvosok sorra fertőződnek meg. Eközben Müller Cecília tisztifőorvos ezen a téren is harcot vív a szakmával az operatív törzs sajtótájékoztatóin való kijelentéseivel, a háziorvosok védelmi felszerelései kapcsán például arról beszélt, hogy azt maguknak kell beszerezniük, miközben nem, mert az a járási hivatalok feladata. Emiatt egy sor orvosi szervezet közös levélben fordult kedden a tisztifőorvoshoz.

Hírdetés

A koronavírusos háziorvosok létszámára és állapotára vonatkozó indexes kérdésre az operatív törzs hétfő óta nem válaszolt.

A háziorvosok rendszeresen panaszkodnak az ellátásukra, például:

A Háziorvosok Online Szervezete által március 13. és 17. között végzett reprezentatív felmérés szerint a praxisok 75 százalékában gyakorlatilag semmiféle, érdemi védőfelszerelés nincs a vírussal szemben, sőt, a háziorvosok 85 százalékának nincs olyan maszkja sem, ami védelmet tudna nyújtani.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »