Lekerültek az amerikai szankciós jegyzékről az orosz mezőgazdasági termékek

Lekerültek az amerikai szankciós jegyzékről az orosz mezőgazdasági termékek

Az amerikai Pénzügyminisztérium honlapján rövid, alig tízsoros közlemény jelent meg arról, hogy a minisztérium Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatala (OFAC) kiadja az Oroszországgal kapcsolatos 6C általános engedélyt, mely felváltja a korábbi, 2022 júliusában kiadott 6B engedélyt.

Látszólag semmitmondó nyilatkozat, mely első látásra talán csak az amerikai gazdasági diplomáciát bennfentesen ismerőket foglalkoztathatja. Az új dokumentum szövege számos eltérést tartalmaz a korábbi változathoz képest. A 6C licenc azonban kivonja a szankciós jegyzékről az orosz mezőgazdasági termékeket.

Hírdetés

Korábban az Egyesült Államokban működő orosz nagykövetség felszólította Washingtont, hogy tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy az orosz élelmiszereket kivonják  a szankciók alól. Azt azonban valószínűleg maguk sem gondolták komolyan, hogy ez ilyen gyorsan megtörténik.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviseleti Hivatalának (USTR ) adatai szerint 2019-ben Oroszország az USA 20. legnagyobb importőre volt.

Ami a mezőgazdasági termékeket illeti, 2019-ben mindössze 69 millió dollár értékben vásároltak mezőgazdasági termékeket Oroszországtól az USTR adatai szerint, ez nem olyan mennyiség, ami nélkül az amerikaik ne tudnának meglenni. Ugyanez fordítva is igaz, 2019-ben az USA 193 millió dollár értékben exportált mezőgazdasági termékeket Oroszországba.  Összehasonlításként: ugyanebben az évben kőolajat 13 milliárd, nemesfémeket 2,2 milliárd, vasat és fémeket 1,4 milliárd, műtrágyát 963 millió dollár értékben importáltak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »