Lekapcsolták a gépekről, meghalt John Singleton

Az amerikai filmrendező 51 évet élt. Ő volt az első afroamerikai – és egyben a legfiatalabb – rendező, akit legjobb rendezőként Oscar-díjra jelöltek.

A művész áprilisban szenvedett agyvérzést, és két hete újabb agyvérzéssel került kórházba. Múlt péntekre virradóra kómába esett, és az orvosok szerint nem volt esély arra, hogy magához térjen. A család egyetértésével hétfő délután lekapcsolták az életfunkcióit biztosító gépeket.

„John békésen, családtagjai és barátai körében hunyt el”

– olvasható a család által kiadott közleményben, amelyet több amerikai televíziós csatorna is ismertetett.

John Singleton remains on life support after suffering a stroke last week, the director’s rep updates on Monday https://t.co/vMmgNwi7W7 pic.twitter.com/IdX2n38olV

Hírdetés

— Hollywood Reporter (@THR) 2019. április 29.

John Singleton 1991-ben, 23 évesen debütált rendezőként a Fekete vidék című filmjével, amelynek egyúttal a forgatókönyvírója is volt. A Los Angeles szegénynegyedeiben uralkodó erőszakot bemutató, önéletrajzi elemeken alapuló alkotást 1992-ben két Oscar-díjra is jelölték.

Ő volt az első afroamerikai – és egyben a legfiatalabb – rendező, akit legjobb rendezőként Oscar-díjra jelöltek.

Ezt követően olyan filmeket rendezett, mint a Hazug igazság, a Shaft, a Négy tesó vagy az Elhurcolva. „Látomásos rendező és a társadalmi jelenségek kommentátora volt” – írta halálhírére reagálva az őt képviselő ICM irodalmi és filmügynökség.

John Singleton, the first African American filmmaker to be nominated for an Oscar for directing the powerful 1991 drama „Boyz N the Hood,” died after being removed from life-support following a massive stroke. He was 51. https://t.co/16Cbymb4G9 pic.twitter.com/VpNeC8qVQ1

— Los Angeles Times (@latimes) 2019. április 29.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »