Lejárt az ellenőrzési határidő (Vidékfejlesztés)

Lejárt az ellenőrzési határidő (Vidékfejlesztés)

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk az információt, hogy szakembereik vasárnap estig kaptak határidőt a gazdaságok korszerűsítésének támogatására kiírt, a kiírás második hónapjában letett pályázatok elbírálására.

A 4.1-es, Gazdaságok korszerűsítése című intézkedés keretében nyolc összetevőre lehetett pályázni, összesen 760 millió euró értékben. A pályázatok letevésének utolsó határideje január 25-e volt. Egyes alintézkedések esetében jóval hamarabb elfogyott a pályázati keretösszeg, a letett pályázatok értéke elérte a kiírási keret másfélszeresét, így a vidékfejlesztési ügynökség számítógépes rendszere leállt, és nem engedte további pályázatok feltöltését. Öt alintézkedésnél teljesen elfogyott a pénz, csak a P4.1.3-asnál (állattenyésztő gazdaságok támogatása a termékek előkészítésében és feldolgozásban a gazdaság szintjén), a P4.1.5-ösnél (beruházások támogatása az állattenyésztő gazdaságokban a termelésben, a termékek marketingjében és a termékek előkészítésében a nem hegyvidéki zónában) és a P4.1.8-asnál (beruházások támogatása a zöldségek és a burgonya előkészítésében, feldolgozásában és marketingjében) maradt meg még pályázható pénz, összesen 184 millió euró.

A pályázati tájékoztató szerint a fennmaradó összegek visszaoszthatók azon intézkedésekre, ahol nagy volt a versengés, és nem jut pénz az összes letett, az elbírálás után kifizethetőnek nyilvánított pályázatra. Az újraosztásnál lesz egy fontossági sorrend: elsősorban a fiatal gazdák gépvásárlására adnak majd többletpénzt (4.1.1-es összetevő), következik a beruházások a zöldségter­mesztő gazdaságokban, beleértve az üvegházi termelést és a burgonyatermesztést is (termelési beruházások, előkészítés és marketing, gép és öntözőberendezések vásárlása – 4.1.7-es összetevő), majd az egyszerű gépvásárlási pályázatok kifizetése a növénytermesztésben (4.1.1-es összetevő). Ha marad még pénz, akkor kaphatnak a 4.1.2-es, 4.1.3-as, 4.1.5-ös, 4.1.6-os és 4.1.8-as összetevőkre letett pályázatok is, ebben a fontossági sorrendben.

Hírdetés

Az október 25. és november 24. közötti időszakban, a kiírás első hónapjában a letevéshez szükséges nagyon magas minimális pontszám (90 pont) miatt a megyéből nem tettek le pályázatot egyetlen alintézkedésre sem. Miután csökkentették a pontszámot, a megyéből 76 pályázatot tettek le egyéni vállalkozások és szövetkezetek. 13 pályázat építkezést is magában foglalt, ezért ezeket a gyulafehérvári régiós központ szakemberei ellenőrizték, 63-at a megyei iroda ellenőrei.

A belső szabályzat szerint tíz nap áll rendelkezésre, hogy a bukaresti országos ügynökség szúrópróbaszerűen ellenőrizzen néhány pályázatot, majd azon pályázatok újrabírálása következik, amelyeket kifizethetetlennek nyilvánítottak, de a pályázók óvást tettek le. Ez gyakorlatilag két hét alatt fejeződik be. Utána az országos, pontok szerinti rangsorolás következik. Az eredményre váró, már türelmetlen pályázók egy hónap, legtöbb öt hét alatt megkapják a választ a pályázatukra.

Tegnaptól a vidékfejlesztési szakemberek megkezdték a kiírás harmadik hónapjában letett pályázatok ellenőrzését, itt még nyolc pályázat vár elbírálásra.

A fentiek szerint gazdaságok korszerűsítésére a megyéből összesen 84 pályázatot tettek le, az igényelt támogatás összértéke 73,7 millió euró. Ezzel Kovászna megye országos szinten az első helyen áll. A vásárolandó gépek sora nagyon változatos, kezdve a permetező drónoktól a GPS-vezérelt traktorokig, a nagy kapacitású kukoricasilózó gépektől az önjáró permetezőkig vagy akár a meteorológiai állomásokig, amelyek minden éghajlati mutatót mérnek, és időjárási előrejelzéseket bocsátanak a gazda rendelkezésére.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »