Lejár az útlevele vagy a személyije? Időben cserélje, áprilistól jóval drágább lesz

Lejár az útlevele vagy a személyije? Időben cserélje, áprilistól jóval drágább lesz

Ahogy arról már írtunk, a konszolidációs csomag részeként 2024 áprilisától több mint 900 hivatali illeték ára jelentősen, akár több mint 50 százalékkal, emelkedik. Nem árt hát, ha megnézzük, meddig érvényesek a legfontosabb irataink, hogy időben kérelmezzük az újak kiadását. Ha uniós országon kívüli államba utazik jövőre és nincs vagy épp lejárt az útlevele, ne felejtse el időben kérvényezni, hogy olcsóbban megúszhassa.

A legalapvetőbb hivatalos dokumentum, a személyazonossági igazolvány kiadása április 1-től a mostani 4,50 euró helyett 7 euróba fog kerülni. Még ennél is többe fáj, ha elveszett vagy ellopták a tíz évig érvényes személyinket. Az újat csak akkor állítják ki, ha a jelenlegi 16,50 helyett kifizetjük a 20 eurós illetéket.

Ha pedig új útlevélre van szükségünk, akkor lélekben készüljünk fel arra, hogy a mostani 33 euró helyett tavasztól már 50 eurót fizetünk ki érte.

Ha 6 és 16 éves közötti gyermekünk van, az új úti okmányért a jelenlegi 13 euró helyett 20 eurót kell leperkálnunk. Ha netán mindenkinek új útlevél kell egy négytagú családban, ahol két iskoláskorú gyermek van, akkor ennek a költsége áprilistól 140 euró. Ha rögtön az év elején kérelmezzük kiállításukat, akkor megússzuk 92 euróból.

Hírdetés

Jelentősen megnőnek a gépjármű-tulajdonosok kiadásai is. Hogy csak néhányat említsünk, felmegy a rendszámtáblák ára, a jelenlegi 16,50-ről 25 euróra darabonként. De ha egyedi, választható rendszámot szeretnénk, akkor azért a mostani 165,50 euró helyett kerek 250-et kell kifizetni.

A jogosítvány kiadásáért 6,50 helyett 10 eurót fizetünk áprilistól.

Ha romantikus esküvőre vágyunk és nem a megszokott helyen, a házasságkötő teremben szeretnénk kimondani a holtomiglan-holtodiglant, akkor a jelenlegi 70 euró helyett 100 eurót kell kifizetnünk.

A pénzügyminisztérium azzal indokolja a hivatali illetékek emelését, hogy azok legnagyobb része több mint 20 éve nem változott, miközben a hivatalos dokumentumok kiadási költségei nőttek.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter karácsony előtt két nappal bejelentette, hogy növeli az okmányirodákban dolgozók bérét. Január 1-től a másodikból a harmadik fizetési kategóriába sorolják be őket. Az intézkedés 395 alkalmazottat érint, és erre a célra 900 ezer eurót különítettek el.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »