Lejár az állandóan lemerülő okostelefonok ideje

Lejár az állandóan lemerülő okostelefonok ideje

A közeljövő okostelefonját már fényenergiával tölthetjük, elég lesz világos helyen hagyni. Ugyanez a technológia zárhatja le végleg a bluetooth és a wifi korszakát, akár már 2015-től.

Az okostelefonok használatának egyik sarkalatos kérdése az akkumulátorok üzemidejének hossza. Amíg másfél évtizeddel ezelőtt egy Nokia 5110 akár napokat is kibírt töltés nélkül, addig a mai okostelefonokat naponta kell töltőre helyezni. A SunPartner Technologies és a 3M egy olyan technológiával rukkolt elő,. ami nemcsak a telefontöltés problémájára ad megoldást, de egyben forradalmasíthatja az adatátvitelt is – számolt be róla a Digitaltrends.com

Kristályrészecskék töltik az okostelefont

A Wysips egy vékony, átlátszó kristálylap, ami a képernyőn keresztül töltheti az adott érintőképernyős mobileszközt, legyen szó akár telefonról, akár tabletről, vagy okosóráról. A képernyőhasználatot nem zavarja, egy plusztokkal gyakorlatilag egybeépíthető a vékony kristálylap. Természetes és elektromos fényforrással egyaránt tölthető lesz, egy átlag okostelefon kapacitását mintegy 15 százalékkal hosszabbíthatja meg. Így ha vészesen merülne a készülék, még egy plusztöltéssel bárhol erőre kaphat.

Hírdetés

Bár a jelenlegi tesztdarabokon még láthatóak a kirajzolódó kristályrészecskék, az okostelefonnal egybeépített változatokon már nem lesz zavaró a kristályfelület.

Belső információk alapján az új technológiára eddig csak a Huawei vetett szemet, de ezt a Sunpartner/3M egyelőre nem erősítette meg, viszont a napelemes töltő már 2015-re megjelenhet a piacon.

Adatátvitel tízszer gyorsabban

A kristálylapos napelemes töltő egy másik remek funkciója az adatátvitelben hozhat hatalmas áttörést. A Wysips ugyanis képes a Li-Fi (Light Fidelity), azaz a fényenergiával történő, vezeték nélküli adatátvitelre. A VLC, azaz a Visible Light Communication fényenergia-alapú működése biztonságosabb és tízszer gyorsabb a jelenleg is használt wifi/bluetooth párosnál, amelyek rádióhullámok segítségével működnek.

A fényalapú vezeték nélküli kommunikációs rendszert még 2011-ben kísérletezték ki: LED fénytechnológia segítségével továbbítja az adatokat a rádióhullámok helyett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »