Lehurrogták a meccs előtt térdelő focistákat Angliában

Lehurrogták a meccs előtt térdelő focistákat Angliában

Az angol másodosztályú labdarúgó-bajnokságban, a Championshipben a londoni Millwall a Derby County csapatát fogadta. A játékosok a kezdő sípszó előtt az elmúlt hónapokban már megszokottá vált módon, térdeléssel emlékeztettek a rasszizmus elleni fellépésre, de a szurkolók a szoborromboló Black Lives Matter-mozgalmat látták a gesztusban és erős pfujolással reagáltak.

A dél-londoni Millwall szurkolói, akik hagyományosan a legbalhésabb szurkolóknak számítanak Angliában, lehurrogták a Black Lives Matter-mozgalom által ismertté tett gesztust.

Eddig csak a tévékészülékek előtt tehettek így, de most, hogy visszatért az élet a lelátókra, élőben is hangot adhattak véleményüknek. Angliában ugyanis az előző hétvégén fogadhattak újra, korlátozott számban szurkolókat a stadionokban.

Az eddig zavartalan térdelés azt követően vált általánossá az angol profi meccseken, hogy idén májusban egy rendőri intézkedés során életét vesztette az afroamerikai George Floyd, amit sokan az Egyesült Államok rendszerszintű rasszizmusa következményének tartanak.

A térdelés mint gesztus az amerikai futballból indult hódító útjára 2016-ban, amikor a San Francisco 49ers akkori irányítója, Colin Kaepernick az amerikai himnusz alatt fél térdre ereszkedett, hogy így felhívja a figyelmet a rendőri brutalitásra és rasszizmusra.

George Floyd májusi halálát követően megerősödő Black Lives Matter-mozgalom az európai futballba is elhozta a Kaepernick-féle térdelést, topligákban és válogatott meccseken is gyakorivá vált a kezdés előtti jelképes térdelés.

A kép a 2020. november 18-án megrendezett Finnország–Wales meccsen készült (Fotó: EPA/Peter Powell)

A Millwall szurkolóit nem érhette váratlanul saját játékosaik térdelése sem, hiszen épp pénteken, egy közös közleményben erősítették meg a nyilvánosság felé, hogy továbbra is részt vesznek a kezdő sípszó előtti, jelképes eseményen. Ezzel a diszkrimináció minden formája elleni fellépés fontosságára kívánják felhívni a figyelmet ők is, akárcsak más futballisták.

Közleményükben leszögezték: nem politikai üzenetet vagy ideológiát közvetítenek a térdeléssel, hanem „tisztán a diszkrimináció elleni” akció.

Hírdetés

A szurkolók reakcióját követően a Millwall FC vasárnap közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmaztak: a klubot megdöbbentette és elszomorította a szurkolóik viselkedése. A közlemény szerint az ilyen és ehhez hasonló akciók hatását nemcsak a játékosok és a klub menedzsmentje érzi meg, hanem azok is, akik napról napra, évről évre a Millwall hírnevének öregbítésén dolgoznak akár a klub akadémiáján vagy alapítványánál.

A Derby County játékosa, Colin Kazim-Richards a térdelés alatt, öklét rázva tiltakozott a pfujoló szurkolók ellen. Később a Twitteren azt írta: „azt kell, hogy mondjam, ez fájdalom, de el fogom mondani minden egyes átkozott alkalommal, hogy éppen ezért állok és állok ki büszkén, és azt kell, hogy mondjam, minden egyes ember, aki a Derbynél van, ugyanezért tette, büszke vagyok, hogy ezt a mezt viselhetem a srácokkal ma!!! Teljes szégyen…”

Az angol futballszövetség és a profi játékosok 1993-ban alapított, közös rasszizmusellenes kezdeményezése, a Kick it Out vezetője, Sanjay Bhandari az eset kapcsán azt mondta: azért térdelnek a játékosok, hogy felhívják a figyelmet a faji egyenlőség elleni harcra, nem pedig azért, hogy támogassanak bármilyen pártpolitikai mozgalmat. „A Black Lives Matter egy mozgalom, nem egy párt. Ez egy még nagyobb, globálisan milliókat átfogó, politikai megosztottságokon átnyúló koalíció” – tette hozzá Sanjay Bhandari.

A Leicester City–Zorya Luhanszk október 22-i Európa-liga mérkőzése előtt demonstráltak a játékosok (Fotó: EPA/Tim Keeton)

A Millwall szurkolói vasárnap szintén kiadtak egy közleményt, amelyben arról beszéltek: hevesen hisznek abban, hogy a lehurrogás indítékai nem rasszisták. A közleményben világossá tették: tudomásul veszik, hogy a játékosok a térdeléssel a diszkriminációellenes nézetüknek adnak hangot, nem pedig egy politikai szervezetet támogatnak, ezért véleményük szerint nem is kellett volna lehurrogni a gesztust.

Bárki, aki azt hiszi, hogy ez egy rasszista cselekedet volt, annak el kellene olvasnia a pfujolók véleményét is, és látnia kellene, hogy ugyanezt tették, amikor Black Lives Matter szervezete és szélsőséges politikai nézeteik háborús emlékművek és Churchill szobrainak megrongálását okozták, ami a térdeléssel kapcsolatban áll. – mondták el a Millwall szurkolói szervezeténél.

„Ugyanezek a szurkolók sosem fújolták a Kick it Out kampányait a pályánkon vagy a Millwall Közösségi Alapítványt és annak antirasszista kampányait” – fogalmazott a szurkolókat tömörítő szervezet.

A közleményben emlékeztetnek: a Queen’s Park Rangers sportigazgatója, Les Ferdinand korábban már azt nyilatkozta: a térdelés már túllépett a „jó PR”-on, az üzenete már rég elveszett és nem fog változást hozni a pályákra.

A Millwall egyébként kedden éppen a Queen’s Park Rangersszel találkozik, így várhatóan nem ér véget a mostani történet.

Tegnap a brit kormány környezetvédelmi minisztere, George Eustice a Sky News egyik műsorában a témához kapcsolódva azt mondta: a Black Lives Matter egy politikai mozgalom és véleménye szerint különbözik attól, ami sokak szerint a faji egyenlőségért való kiállást jelenti.

A miniszter szerint helyes volt, hogy a futballban tapasztalható rasszizmussal szemben felléptek, ennek ma nincs helye a társadalomban. Hozzátette: „ha az emberek úgy döntenek, hogy véleményüket egy meghatározott módon fejezik ki, azt mindig tiszteletben kell tartani.” Később műsoron kívül pontosítania kellett a miniszternek: nem a Millwall-szurkolók véleménynyilvánítására gondolt ebben az esetben.

Boris Johnson brit miniszterelnök korábban azt mondta, amikor a térdelésről kérdezték, hogy nem a gesztusokban, hanem a tartalomban hisz. Később úgy nyilatkozott: „nem akarom, hogy az embereket belekényszerítsék olyan dolgokba, amelyeket szükségszerűen amúgy nem akarnának megtenni.”


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »