Lehet, megtaláltuk az idegeneket

Egy csillag különleges viselkedése kapcsán jött szóba ez a lehetőség.

Nagyon különös csillagra bukkantak 2010-ben a kutatók. A KIC 8462852 fényessége olyan nagy mértékben, és olyan különös mintázat alapján változik néhány éves periódusonként, amire eddig nem találtak példát a szakemberek. Tabetha Boyajian, a Yale Egyetem csillagásza a New Scientistnek arról beszélt, hogy a jelenség magyarázatára több elmélet is született, de egyik sem állja meg a helyét maradéktalanul. Az elhalványodások egyik oka az lehet, hogy időnként nagyobb objektumok haladnak el a csillag előtt, ezért kitakarják a fény egy részét. A gond azonban az, hogy eddig nem találtak magyarázatot arra, hogy mi foghatja fel a hozzánk eljutó fénynek akár a 15 százalékát. Bolygóról ez esetben szó sem lehet. Egy hatalmas üstökösfelhő esetleg képes lehetne ekkora felületen eltakarni a csillagot, de ez a magyarázat is igen valószínűtlen.

Boyajian az adatokat elküldte Jason Wright-nak, a Penn State University kutatójának is, aki egyebek mellett a földönkívüli civilizációk keresésével foglalkozik, és annak meghatározásával, hogy milyen jelek alapján lehetne azonosítani ezek nyomait. Wright szerint ez lehet az a csillag, amire a kollégáival vártak. Ha egyik magyarázat sem állja meg a helyét a jelenséget természetes okokra visszavezetők közül, a kutató szerint egy különleges megoldás is szóba jöhet: az idegenek.

Hírdetés

Pontosabban egy földönkívüliek által létrehozott építmény. Például hatalmas napelemek. – Amikor Boyajian megmutatta nekem az adatokat elképedtem attól, hogy milyen őrült mintázatot mutattak. A földönkívüleik mindig az utolsó opciót kell, hogy jelentsék egy tudományos probléma megmagyarázásakor, de ez a dolog úgy nézett ki, mint amilyennek várakozásaink szerint egy másik civilizáció által létrehozott építménynek lennie kell.

Boyajian és Wright is úgy gondolja, hogy igen csekély a valószínűsége annak, hogy a KIC 8462852 furcsa tulajdonságait az idegenek építmény okozza, de megéri foglalkozni ezzel a hipotézissel is, mert akár igaz is lehet. Mivel a csillag közel 1500 fényévre van a földtől, a körülötte keringő esetleges szerkezetek legalább ennyi idősek.

Azt, hogy a földönkívüliekre akár azok környezetükre gyakorolt hatása alapján is rá lehetne találni többen is felvetették már. Közülük Freeman Dyson, amerikai fizikus tett szert a legnagyobb hírnévre. Ő azt vetette fel, hogy az idegeneknek mindenképp szükségük van energiára, ehhez pedig az jelenti a legkézenfekvőbb megoldást, ha a bolygójuk és a csillaguk energiáit használják fel. Ennek alapján találtak ki az úgynevezett Dyson-gömböt, ami egy a csillag köré épített héjat jelent. Ezzel gyakorlatilag a nap teljes energiáját a saját hasznukra fordíthatnák az idegenek. Azóta persze kiderült, hogy egy ilyen rendszer fizikailag nem stabil, a csillag óriási lyukat égetve kiúszna a gömb belsejéből, de ez nem jelenti azt, hogy a felszín közelébe telepített, ott keringő napelemek ne jelenthetnének jó megoldást. A kutatók tehát ehhez hasonló objektumokat keresnek a csillagok körül. A KIC 8462852 fényességváltozását pedig akár egy ilyen konstrukció is okozhatja.

Almár Iván űrkutató a feltételezés kapcsán lapunknak arról beszélt, hogy egy csillag fényességingadozása számtalan okra vezethető vissza. Vannak például olyan szabálytalan változócsillagok, melyek egészen elképesztő dolgokra képesek. Ezek alapján hiba lenne rögtön a földönkívülieket keresni a háttérben. – Ha ebben a pillanatban nincs is természetes magyarázat a KIC 8462852 viselkedésére, az nem jelenti az, hogy a jövőben sem lesz – jegyezte meg az űrkutató.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »