Lehet Hitler-portrét árulni Magyarországon

Ha már horogkereszt is van rajta, akkor mérlegelni kell, hogy büntetendő-e a dolog.

A Klauzál téren egy Hitler-kép körüli balhé során a rendőrök által letepert Vajnai Attila ügye kapcsán a DK-s Oláh Lajos kérdezett rá Orbán Viktor miniszterelnöknél, hogy lehet-e Hitler-képet árusítani Magyaországon, mire az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Völner Pál válaszolt.

Völner azt fejtegette, hogy az, hogy Hitlert, vagy akár sztálint ábrázoló, vagy bármilyen más náci vagy kommunista emléktárgy árusítása jogszerű-e, azt az eset körülményei alapjűán dönthető csak el.

Hírdetés

Míg az önkényuralmi jelképek használata ugyanis bűncselekmény lehet (terjesztés, nagy nyilvánosság előtti használat, illetve közszemlére tétel esetén), ha az a köznyugalom megzavarására objektíve alkalmas, addig Hitler portréja nem tartozik ezek közé.

A Büntető törvénykönyv ugyanis felsorolja, hogy mi számít önkényuralmi jelképnek, vagyis hogy minek a használata lehet bűncselekmény, ez pedig a horogkereszt, az SS jelvény, a nyilaskereszt, az ötágú vöröscsillag és a sarló-kalapács. Hitler ábrázolása nem tartozik ezek közé, csak ha mondjuk horogkereszt is van rajta, de még akkor is mérlegelni kell a helyzetet.

Völner hozzátette, az ilyen típusú emléktárgyak és jelképek árusítását vagy forgalmazását egyébként a büntetőjogon kívüli jogszabályokkal (kereskedelmi, reklám, stb.) is lehetne szankcionálni.

A földre tepert baloldali politikus ügyében korábban a rendőrség és Pintér Sándor is megszólalt, szerintük arányos volt a rendőri intézkedés, és Pintér is azon az állásponton volt, hogy hitleres lemezborítót árulni nem bűncselekmény.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »