Lehet-e a villanypásztor veszélyes? (X)

Lehet-e a villanypásztor veszélyes? (X)

Mindenki hallott már csúnya villanypásztor balesetekről, amikor az eszköz súlyos sérülést okozott. Nemcsak állatoknak, ugyanúgy embereknek is. Ezek után természetesen jogosan merül fel a kérdés, hogy a villanypásztor vajon veszélyes-e és lehet-e biztonságosan használni?

Nos, a legtöbb esetben a helyzet nem olyan egyszerű, hogy simán rá lehessen mondani a villanypásztorra, hogy veszélyes lenne.

Az elv: csak megcsíp, de nem okoz sérülést

Tudjuk, hogy a villanypásztornak nem az a célja, hogy az állat megsérüljön vagy elpusztuljon. Csak egy kellemetlen élményt hivatott nyújtani számára, aminek révén megtanulhatja, hogy a drót közelébe nem megyünk. Ilyenformán elméletileg biztonságosnak kellene lennie, hiszen, ha minden jól megy, csak megcsíp. Akkor is, ha ember nyúl hozzá. Hogyan lehetnek akkor ebből mégis súlyos balesetek?

Az a helyzet, hogy a villanypásztor telepítésére semmilyen szabályozás nincsen. Azaz nem írja elő semmilyen jogszabály, hogy ki szerelhet be ilyet, nem kell hozzá semmilyen képesítéssel, hozzáértéssel rendelkezni. Ami remek hír annak, aki szeretné ezt egymaga, úgymond „sufnitunninggal” megoldani. Csakhogy felelősséget ettől még vállalni kell, és ha valami félresikerül, ha túl sok az áram a kerítésben, ami miatt valaki a kelleténél nagyobb áramütést szenved, ennek következtében pedig megsérül, esetleg meghal, akkor bizony elő fogják venni azt, aki a villanypásztort felhúzta.

Hírdetés

Balesetek nem a szakszerű eszközök miatt történnek

A villanypásztoros balesetek elsöprő többségénél az ilyen „maszek” módon telepített vezetékek okozzák a problémát. A hozzá nem értés miatt nagyobbat ráz az eszköz, mint kellene, és emiatt történik sokszor visszafordíthatatlan tragédia.

Éppen ezért, bár szabályozás nincs, aki nem ért kifejezetten a témához, annak célszerű inkább szakembert hívnia. Inkább kerüljön egyszer pénzbe, minthogy súlyos baleset legyen a vége! Megfelelően telepítve ugyanis a villanypásztor biztonságos, és pontosan azt fogja tenni, ami a dolga: csak megcsípi azt, aki hozzáér, legyen az ember vagy állat. 

A minőségi villanypásztorokat forgalmazó boltokban kész csomagokat lehet találni az állatok mérete szerint. Igy a villanypásztorok kutyáknak, de lovaknak vagy más háziállatoknak is külön vannak összerakva, mindezek mellett kész rendszerek vannak a vadállatok ellen is.  

Rengeteg hír érkezik napjainkban arról, hogy a medve a lakott területen garázdálkodik. Ezen nagyvadak ellen az ingatlanunk biztonságossá tétele érdekében egyik hatásos módszer a villanypásztor telepítése. Azonban minden esetben kérjük ki a szakemberek véleményét, így lakásunk is biztonságban lesz ugyanakkor a balesetek is megelőzhetőek. 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »