Lehet csomagolni: Oroszország menekültek visszafogadására szolgáló központot hozott létre Szíriában

A hazatérő szíriai menekültek fogadására, szétosztására és elszállásolására szolgáló központot hozott létre Oroszország Szíriában a szíriai hatóságokkal együttműködve – jelentette be az orosz védelmi minisztérium szerdán, hangsúlyozva, hogy lépésük a nemzetközi erőfeszítések keretébe illeszkedik.

A moszkvai tájékoztatás szerint a menekültek ellátásán felül a központ feladata lesz a polgárháborús országnak szánt humanitárius szállítmányok megszervezése is, akárcsak a külföldről visszatérők helyzetének nyomon követése állandó lakhelyükön, s támogatásuk az egészségügyi ellátás, valamint más szociális szolgáltatások helyreállításával.

A szíriai központ munkájának koordinálására Moszkvában megkezdte működését az orosz védelmi- és külügyi minisztériumok tárcaközi stábja is.

„A szíriai menekültek hazatérését segítő orosz kezdeményezésről az információkat diplomáciai csatornákon keresztül továbbítottuk az ENSZ illetékes szerveihez, illetve az Oroszországi Föderáció nagykövetségeihez 36 olyan országban, amelynek területén jelenleg jelentős számban tartózkodnak szíriai menekültek” – közölte továbbá a védelmi tárca.

A moszkvai minisztérium emellett hírlevelet indított honlapján, amiben a menekültek visszatéréséről folyamatosan tájékoztat majd.

Hírdetés

„A menekültek fogadására és elhelyezésére a Szíriai Arab Köztársaság városaiban 336 500 helyet készítettek elő” – olvasható a tárca által közzétett hírlevélben. Ennek keretében Damaszkusz tartományban 82 550 hely, Aleppó tartományban 134 350 hely, Homsz tartományban 64 000 hely, Hama tartományban 10 600 hely, Deir ez-Zór tartományban pedig 45 000 hely áll rendelkezésre.

A menekültek visszatérését elősegítendő a tartományi székhelyeken úgynevezett nemzeti megbékélési bizottságokat hoznak létre, amelyek feladatkörébe tartozik az anyagi eszközök iránti igények, a helyi infrastruktúra állapotának felmérése, valamint a szervezési és szociális kérdésekben történő koordináció. A hírlevél szerint a menekültek szállítására minden tartományban autóbuszokat különítettek el.

Közben a nap folyamán több mint száz busz érkezett a szíriai lázadók által körülzárt Fúa és Kefraja síita települések lakóinak evakuálására. Az ország északnyugati részén lévő települések kormánypárti lakosságáért cserébe a damaszkuszi vezetés több száz foglyot készül szabadon engedni a felkelőkkel kötött megállapodás értelmében.

A helyi kormánypárti milícia egyik parancsnoka szerint a civilek mellett a harcosokat is elszállítják a két településről. Az éjszaka beálltáig azonban még nem kezdődött meg az evakuálás. Az al-Manar libanoni tévécsatorna szerint hozzávetőleg hétezren lakják Fúát és Kefraját.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »