Legyünk környezetkímélők!

Legyünk környezetkímélők!

Ma már felettébb időszerű, hogy odafigyeljünk a környezetre, hogy védjük, kíméljük a földgolyót. Egyre többen tudatosítják, hogy – bár már elég késő – tenni kell életterünkért, hiszen ha nem így cselekszünk, mi magunk látjuk ennek kárát.

Az utóbbi két-három évtizedben kapott komolyabb hangsúlyt az ökológia, amely az élettereket, az élőlényeknek egymáshoz és a környezethez való viszonyát vizsgálja. Már nem elég a nagyvállalatokat arra kötelezni, hogy környezetkímélő gyártást hajtsanak végre, a kisvállalkozásokra is komoly előírások vonatkoznak. De a fogyasztóknak, a mindennapi embereknek is tudatosítaniuk kell a saját felelősségüket.

Jó néhány évvel ezelőtt az akkor éppen aktuális munkahelyemen a főnöknőnk a mindennapi munkavégzés mellett a környezetvédelem fontosságának tudatosítását is szem előtt tartotta. Például arra ösztökélte a munkatársakat, hogy ne nyomtassanak ki minden beérkező levelet az elektronikus postájukból – ha kell, ha nem. És lassanként kimutathatóvá vált az irodai papír fogyasztásának csökkenése.

Máskor a főnöknő a mosdóban tartott kiselőadást – mindig kedélyes stílusban – arról, hogy hány fát menthetünk meg, ha nem három, sőt négy kéztörlő papírt használunk el egyszerre, hanem csak kettőt, de akár csak egyet. Egy kis idő elteltével a munkaidő vége felé nem lettek tele a mosdói szemétkosarak a nedves papírgalacsinokkal, mint azelőtt, hanem jóval kevesebb került beléjük. Rengeteg más lehetőség van az ökológiai szempontból felelős hozzáállásra, minden egyes háztartás, minden egyes ember hozzájárulhat ahhoz, hogy utódainknak élhető teret hagyjunk hátra.

Hírdetés

Az egyik szlovák (a legnagyobb) energetikai vállalat is a környezetkímélést tartva szem előtt, de a rá vonatkozó szabályok és szabványok betartása miatt is nekilátott a zöld energia propagálásának. Én már jó ideje, az elsők között jelentkeztem át a zöld villamos energia fogyasztására, amely valamivel drágább az eddig (és még mindig nagy mértékben) szolgáltatott energiánál, de egy telefonhívás a cégtől meggyőzött róla, hogy ezt a kis áldozatot vállalnom kell. A néhány perces telefonálás során megtudtam, hogy a  zöld villamos energiát 100%-ban megújuló energiaforrásokból állítják elő, mint például a nap, a szél, a víz, a biomassza és mások. Ezek az erőforrások kimeríthetetlenek és ökológiaiak. A rendszeres hálózatból származó villamos energiának mindössze 22%-a származik megújuló energiaforrásból. A zöld energia természetes erőforrásai a felhasználással újratermelődnek, ezért kifogyhatatlanok, mindemellett állandóan rendelkezésre állnak.

Nem tudom, a fogyasztók milyen arányban álltak át a zöld villamosenergia-fogyasztásra a telefonhívások alapján, de azt megtudtam, hogy a vállalat mostanában leveleket küld szét az eddig „szunyókáló” klienseinek. Egy barátnőm mesélte, hogy kilenc irodai papíron (mindkét oldalukat teleírva) próbálják meggyőzni a fogyasztókat a zöld energia előnyeiről. Két nagy hibát követett el a cég.

Először is rossz példát mutatott a papírfelhasználásról, hiszen kilenc papírlap szó szerint elrettentő mennyiség egy levélben. Kilenc papírt elpazarolni (plusz a boríték) azért, hogy tudassák, a környezet védelme milyen fontos dolog – mondanám ez így kicsit (vagy nagyon is) hamisan hangzik. A másik nagy hiba a szöveg terjedelme. Megnézném, ki az, aki komótosan beleül a foteljébe, és végigolvassa az összes, tizennyolc oldalt. Az ilyen információmennyiség inkább elrettentőnek látszik, semmint meggyőzőnek.

Tehát óvjuk, védjük környezetünket! De tegye ezt mindenki, a vállalatokkal az élen. És ne ésszerűtlen módszerekkel, hanem jól átgondolt, hatásos és hasznos eszközökkel.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »