Legyen óvatos! Külföldről érkező csaló telefonhívásokra figyelmeztet az egyik mobilszolgáltató

Legyen óvatos! Külföldről érkező csaló telefonhívásokra figyelmeztet az egyik mobilszolgáltató

Nyitókép: FonTech.sk

A külföldi csaló telefonhívásokat illetően a 4ka mobilszolgáltatót hétfőn (nov. 11-én) érte fennállásának legmasszívabb támadása.

A csalók a korábbi praktikáikhoz képest most sokkal kifinomultabb módszerekkel támadtak a mobilszolgáltató ügyfeleire. A szolgáltatónak sikerült lelepleznie a támadásokat, így azonnal leblokkolta a telefonhívásokat azokból az országokból, ahonnan a gyanús telefonhívások érkeztek.

Míg az egzotikus telefonszámok eddig csak megcsörgették az itteni telefonokat, most már hangos üzenetekkel próbálkoznak. Újonnan ha felvesszük a hívást, egy kedves női hang, cseh nyelven a következő szöveget mondja:

„Szia! Ez egy hívás a családodtól és a barátaidtól, kérlek, hallgasd figyelmesen. A családod vagy a barátod kérte ezt a hívást. Ennek a szolgáltatásnak a használata ingyenes. Most átkapcsolunk, kérem, ne szakítsd meg a hívást. Köszönöm.”

Hírdetés

Mivel fogadott hívásról van szó, ezért az ügyfél nem fizet. A csalók azonban átgondolták a szélhámosságukat. A lényeg ugyanis az, hogy a vonal egyszer csak megszakad, mivel a csalók azzal számolnak, hogy sokan visszahívják az egzotikus országból érkező hívás telefonszámát, amiért már fizetni kell. Mégpedig percenkét akár 4 eurót.

A 4ka tájékoztatása szerint eddig Gabonból, Guyanából, Zimbabwéból, Nauruból, a Cook-szigetekről, valamint Bosznia-Hercegovinából regisztráltak ilyen telefonhívásokat.

A 4ka a gyors beavatkozás ellenére felhívja az ügyfelek figyelmét, hogy legyenek körültekintőek, és amennyiben a telefonjuk kijelzőjén idegen, ismeretlen, külföldi előhívószámmal rendelkező telefonszám jelenik meg, ne vegyék fel a készüléket.

„Amint regisztráltuk a támadást, automata hívásokkal figyelmeztettük az ügyfeleinket arra, hogy azonnal blokkolják a hívásokat azokból az országokból, ahonnan a csaló hívások érkeztek. A szolgáltató történetében ez az eddigi legmasszívabb támadás”

– mondta Patrik Kollaroci, a 4ka technikai igazgatója.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »