Legyen környezetbarát és masszív a sólyarendszer

Legyen környezetbarát és masszív a sólyarendszer

A stégépítés egy összetett folyamat, mely tervezéséhez és kivitelezéséhez számos tényezőt kell összevetni. Az egyik legfontosabb elem a megfelelő hajótárolási és -mozgatási rendszer.

A kötöttpályás sólyarendszer a stég szerkezettől különálló, egyedi kialakítású eszköz, mely további emelő- vagy segédszerkezet nélkül képes a hajót vízre bocsájtani. A Hira Plan mérnökiroda által tervezett kötöttpályás sólyarendszer egy masszív konstrukció, mely környezetbarát megoldás. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért hasznos egy ilyen rendszer kialakítása a vízparti telken, és milyen hosszú távú előnyöket kínál a felhasználók számára.

Milyen elemekből áll a rendszer?

A kötöttpályás sólyarendszer egy olyan mechanikai eszköz, amely lehetővé teszi a vízi járművek biztonságos fel- és leengedését. Ez a rendszer különösen hasznos olyan helyeken, ahol a vízszint ingadozik, vagy ahol a járművek tárolása és mozgatása nagy pontosságot és biztonságot igényel. 

A három részből álló berendezés szerkezetének minden eleme egyedi méretezéssel készül, kifejezetten a tárolásra kerülő hajó méretéhez igazítva. Az eszköz részei a sínpálya, a sínpályán mozgó sólyakocsi és a csörlőtartó oszlop/konzol. 

A sójakocsi a rendszer fix részét képezi, használatával biztosított, hogy a hajót egész évben szárazon tárolhassuk. Mivel biztos lekötési pontokkal rendelkezik, így a téli ponyvázás is megoldott. Az elektromos csörlő esővédő házzal készül, ezért kevés az esély a befolyó víz miatti károsodására.

Mobilis eszköz

Hírdetés

Tökéletes megoldást kínál a kötöttpályás sólyarendszer azok számára, akik szeretnék megspórolni a komoly költségekkel járó kikötői tárolást, hiszen az eszköz segítségével saját vízparti telkükön helyezhetik el hajójukat bármely évszakban.

Az alapvetően mobil kialakítású eszköz a telekadottságok függvényében a sínpálya talajcsavarokhoz vagy a parti vasbeton védműbe berögzíthető. Ez a meder aljzatra támaszkodó rész megbontható, ha ezt a körülmények megkívánják. A sólyakocsi egyedileg a hajóra szabott méretű, nagy teherbírású tömör gumikerekekkel készült. Ezen kialakításoknak köszönhetően nem szükséges mederbérleti szerződés és a hatóság engedélye a telepítéshez. 

Környezetbarát technológia

Az egyik legnagyobb előnye a kötöttpályás sólyarendszernek, hogy kiemelkedő biztonságot és stabilitást nyújt a hajók kezelésében. A rendszer fix pályán mozgatja a hajókat, így elkerülhetők a hirtelen mozgások és az ezekből eredő károk. 

Ez különösen fontos lehet olyan területeken, ahol gyakoriak a viharok vagy a víz gyors áramlása, mivel a kötöttpályás rendszer megakadályozza a hajók véletlen elmozdulását vagy megsérülését.

A környezetbarát technológia biztosítja, hogy ne kerüljön a vízbe káros anyag. A horganyzott acélból készült sólyarendszer minőségi és tartós kialakítást garantál. Nem igényel hosszú ideig karbantartást, nem rozsdásodik. Ezzel pedig a hulladéktermelést is csökkenthetjük, hiszen jó pár évig nem lesz szükség új rendszer beszerzésére.

(x)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »