Legyen illatos és tarka méhlegelőd balkonon vagy kertben!

Legyen illatos és tarka méhlegelőd balkonon vagy kertben!

Mint minden globális problémára, a porzók, segítő rovarok, méhek védelmére is tudunk lokálisan reagálni. Legyen hétvégi telkünk vagy akár csak egyetlen ablakpárkányunk, méhlegelő és itató készítésével tehetünk a jövőjükért, a saját jövőnkért! Bajzák Anna, a Zöldítők balkonkertész oktatója, a Méhecskementő virágmagvetés elindítója, a PlantTogether és szimPLANT alapítójának tanácsai.

Évről-évre egyre aggasztóbb híreket hallani a méhpopuláció csökkenéséről, ezért egyre több a hangos civil és szervezeti kezdeményezés is a porzók védelme kapcsán. A Vadvirágos Budapest program keretében például a Főkert Nonprofit Kft. bővíti a városi méhlegelők számát – van már ilyen a Hajógyári-szigeten és a Gellért-hegyen: már májusban tele a város pipacsos, facéliás, búzavirágos szigetekkel! Sőt, a nagy parkok majdnem mindegyikében vannak kihelyezett és ellenőrzött rovarhotelek, amelyeket kedvünkre megfigyelhetünk.

Civilként még 2018-ban indítottam el a PlantTogether Méhecskementő virágmagvetését, melynek egyik fő üzenete, hogy lássuk szerepünket a porzók jövőjében, és apró cselekedeteinkkel tegyünk mi is a méhekért. Ismerjük meg őket és porzó társaikat közelebbről, és a zümmögő repkedés ne riasszon el a virágos balkonkert gondozásától.

Ha méhbarát balkont, teraszt vagy kertet szeretnénk, az első feladatunk, hogy felmérjük lehetőségeinket, hogy a célnak leginkább megfelelő növényeket tudjuk választani méhlegelőnkhöz. Sok eltérés lehet ugyanis a fajok és fajták között attól függően, hogy kerttel vagy csak balkonnal rendelkezünk. A kertészetben se csábuljunk impulzusvásárlásra, ugyanis a nem megfelelően választott és nevelt növény kukában landolása ugyanolyan pazarlás és környezeti terhelés, mint bármilyen más túlfogyasztás.

Balkonon mibe?

Korábbi írásomban összegyűjtöttem a leggyakoribb 5 bakit, amikbe balkonkertészként magról neveléskor belefuthatunk. Ezek között szintén szerepel a nem megfelelő ültetőedény és közeg választása. Mivel a méhbarát virágokat áprilisban, májusban szokásunk vetni, ezért ilyenkor nem kell a lakásban, kicsi ültetőedényekben előnevelni őket.

Az ültetéshez válasszunk érett komposztot vagy vegyszermentes, műtrágyamentes virágföldet. Cserépnek mindenképp vízelvezető-nyílással rendelkező (kilyukasztott) balkonládát vagy cserepet használjunk (kivéve, ha önöntöző balkonládánk van). 

Alacsony növésű virágokhoz tökéletes a klasszikus, 15-20 centi mély és 40-60 centi hosszú balkonláda. A magasabb növésű fajtáknál, illetve pár évelő gyógynövénynél (levendula, zsálya) érdemes nagyobb és mélyebb cserepet választanunk.

Vadvirágos talajtakarókat a sorok közé!

Kertben hova?

Vannak szerencsés kertek, ahol a méhlegelő kialakítását elég ott kezdenünk, hogy a kertnek egy részén nem nyírjuk, nem kaszáljuk a füvet. A tápanyagdús talajokon ugyanis az árvacsalán, a repkény, a fehér here és a gyermekláncfű gyakran hívatlan vendégekként természetes oázist alkotnak a porzó rovaroknak. Ha más virágokat is nevelnénk, azokat ágyások közé vagy gyümölcsfák tövébe is ültethetjük, de bővíthetjük a vad méhlegelőt is.

Hol vegyünk magot, palántát?

Magot és palántát megbízható forrásból szerezzünk be! A vegyszerezett telekről, gazdaságból származó virágok, rovarölővel kezelt földek akár kárt is tehetnek a rovarokban, tehát mindig informálódjunk a termelőtől, eladótól. Ha biztosra akarunk menni, szaporítsunk magunknak organikus körülmények között!

Több magforgalmazó készít magkeverékeket, magmixeket, amelyek kifejezetten méhbarát magokat tartalmaznak. Az ilyen keverékeknél mindig ellenőrizzük, hogy a benne lévő magok javasolt vetési ideje és mélysége, valamint környezeti igényeik (talajtípus, vízigény, napmennyiség) azonosak-e, mert ha nem, akkor a keveréket bizony Hamupipőkeként kell szétválogatnunk.

Ugyanez a helyzet a méhbarát magbombákkal is: sok cég árul méhbarát magokkal dúsított agyaglabdákat, ún. magbombákat, melyek eldobálása nem feltétlen a felelős zöldítés szimbóluma. Sajnos a porzók védelme is nagy üzlet, nem ártó szándékkal, de sok cég forgalmaz hasznavehetetlen ültetőcsomagokat és magkeverékeket.

Milyen virágokat szerezzünk be a méhlegelőhöz?

Jó hír, hogy a méhbarát, illatos-színes virágok egy része fűszerként, gyógynövényként számunkra is fogyasztható, sőt, sok virág még védelmezi is veteményesünket, távol tartja, riasztja vagy épp magához hívja a kártevő rovarokat, ezzel csökkentve a terményeinken okozott rovarkárokat. 

Tipp: árnyas, félárnyas helyen inkább palántáról neveljünk növényt, míg napos területen bátran vethetünk magról.

Legyünk tisztában a leghatékonyabb szaporítási móddal, hiszen nem minden növény szaporítása sikeres magról.

Méh büdöske virágánMilyen növények hívogatóak a porzók számára?

Hírdetés

büdöske: napsárga vagy bordó védőnövény, akit szebb nevénbársonyvirágként is ismerhetünk. Balkonkertünkbe alacsony növésűt válasszunk!

orvosi zsálya: fás szárú, nagy bokor, gyógyhatású fűszernövény, balkonon mélyebb cserépben neveljük! Állítólag távol tartja a hangyákat. Saját tapasztalatom, hogy sokkal inkább magához vonzza őket az ágyásból, ami szintén jótékony.

6 növény, ami távol tartja a szúnyogokat vegyszerek nélkül

muskotályzsálya: terebélyes mérete miatt csak kertbe ajánlott, sokoldalú gyógynövény, hatalmas, buzogány alakú virágai különleges rovarok és bogarak találkahelye

levendula: fás szárú, nagy bokor, nyugtató hatásáról világhíres, balkonon mélyebb cserépben neveljük! 

mézontófű: mérete miatt inkább kertbe ajánljuk. Jó hír, hogy zöld talajjavító: táplálja és lazítja a kötött kiskerteket.

fehér mustár: lepkék kedvenc leszállópályája, talajmegújításra használják az ökológiai gazdaságokban.

pillangóvirág: az egyik legkecsesebb virág, melynek beszélő nevét nem kell értelmezni. Balkonra alacsony növésűt válasszunk!

borágó: virága és levelei ehetők, uborkával jó párosítás.

körömvirág: a természetes kozmetikumok egyik alapja, sokoldalú gyógynövény, mely a fonálférgeket és a levéltetveket is távol tartja a veteményestől.

illatos ternye: édes illatú balkonvirág és járdaszegélyek díszítője. Nem véletlen, hogy népi neve a mézvirág.

kakukkfű: évelő kis bokor csodás virágzással.

rozmaring: évelő, de fagyra érzékenyebb, ezért takarni vagy teleltetni érdemes kertben is.

bazsalikom: egynyári fűszernövény, jó társa a paradicsomak és uborkának is.

citromfű: évelő gyógynövény, mely (mértékkel) a szúnyogokat távol tartja.

szurokfű: évelő gyógynövény, oreganoként terjedt el, lila virágja a nyári rovarrandevúk központi helye.

mentafélék: évelő, hűségesen megtelepedő gyógynövények, nyáron limonádéba, koktélokba remek választás.

sarkantyúka: ehető, virágai és levelei tálalásunk díszei lehetnek, de kertünk, balkonunk védelmezőiként a fagyokig virágoznak.

Kikre számíthatunk?

Noha nem vagyok rovarszakértő, azt biztosan állíthatom, hogy a “méhlegelő” elnevezés naivan félrevezető: ezeket a virágokat ugyanis sok más porzó rovar is igencsak kedveli. Gondoljunk csak bele, hogy a betondzsungelben micsoda felüdülés lehet számukra egy virágos pihenő! 

Szender munka közben

Az elmúlt években balkonon nevelt méhlegelőkön, virágos kertekben a méheken kívül a következő, érdekes és jellegzetes rovarokkal találkoztam:

A szenderek, a kacsafarkú szender (az év rovara 2021-ben!) és pödörnyelvű társai első pillantásra egzotikus kolibriknak tűnhetnek. Gyors szárnycsapásai miatt látszólag lebeg, nagyon kedves jelenségek, pedig pihenő állapotban rejtőzködő, szőrös szárnyú éjjeli lepkékhez hasonlóak.

A pöszörlégy is reptében levitáló benyomást kelthet, de összetéveszthetetlen a szenderekkel, ugyanis ő egy gömbölyded, szőrös kis lény akár egy centi hosszú szívókával. A szintén mozdulatlanul lebegő zengőlegyeket az avatatlan szem darázsnak hiheti, pedig csak riasztó sárga-fekete ruhájuk hasonló. 

A méhlegelő talán legfélelmetesebb látogatói a poszméhek, más néven dongók lehetnek. Talán azért, mert hatalmas zajt csapva próbálják kompenzálni egyébként békés természetüket és lassabb haladásukat. Bár félelmetesnek tűnik a sárfészket építő lopódarázs is, nem támadó típus. Számára nem kell rovarhotellel bajlódnunk, feltalálja magát. Támadni azonban nagyon ritkán szokott, védekezésből.

A lepkéknek romantikusan örülni szoktunk, ám hernyó korukban kárt tudnak tenni a kéretlen lakmározásukkal.

Extra tippek

✓ Ha illatos méhlegelő kialakítását tervezzük, mindenképp olyan helyre tegyük, ahol nem fog a későbbiekben zavarni a döngicsélés, a légi közlekedés.

✓ Ha bárki a környezetünkben allergiás a méhcsípésre, ne vállalkozzunk méhlegelő kialakítására.

✓ Ha tudjuk, hogy szomszédunk rovarirtót használ vagy sárga borgárgyűjtőt, itatónak álcázott darázscsapdát, akkor válasszunk más módot arra, hogy kifejezzük a méhek iránti szimpátiánkat.

✓ Mézeskenyérrel, olvadó fagyival, illatos gyümölcstállal a kezünkben ne lepődjünk meg, ha virágnak néznek minket. Kerüljük a félreérthető helyzeteket, és ha méh repül a közelünkbe, ne csapkodjunk: maradjunk békések, mozdulataink legyenek lassúak, higgadtak és mindenki jól jár.

Segítsük a porzó rovarokat, ismerjük meg illatos és színes élőhelyüket, hogy már barátként tekintve rájuk megmeneküljenek a kipusztulástól.

fotók: pixabay.com/unsplash.com

The post Legyen illatos és tarka méhlegelőd balkonon vagy kertben! appeared first on Tudatos Vásárló.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »