Legyen gyanakvó, ha oldalba lökik! – Főleg, ha cigány az illető

Legyen gyanakvó, ha oldalba lökik! – Főleg, ha cigány az illető

Az üzletekben, az áruházakban, a piacon, a karácsonyi vásárban, a tömegközlekedési eszközökön jelentősen megnövekszik a forgalom, és ez egyben kiváló alkalmat teremt a tolvajok számára.

Jelentősen csökkenthető azonban az áldozattá válás kockázata a legalapvetőbb óvintézkedések betartásával – írja a heol.hu.

A zseblopások megelőzése érdekében javasolják: a pénzt, bankkártyát, iratokat olyan helyen tároljuk, ahol a tolvaj nem tud észrevétlenül hozzáférni, például kabát belső zsebében. A kézitáskát tartsuk mindig zárva, tömegben lehetőség szerint szorítsuk a karunk alá, érintetlenségét többször ellenőrizzük.

Soha ne tegyünk pénztárcát, kézitáskát a bevásárlókocsiba, a kosár vagy a bevásárló táska tetejére.

A Heol további tanácsai:

  • Csak annyi pénzt vigyen magával, amennyi feltétlenül szükséges!
  • Még jobban figyeljen, ha tömegben tartózkodik! Legyen gyanakvó, ha oldalba lökik, vagy látszólag véletlenül bepiszkítják a ruháját, lábára lépnek!
  • Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegye le a pénztárcát vagy kézitáskát a pultra!
  • Az áru próbálásakor se hagyja csomagjait, télikabátját őrizetlenül!
  • Mindig csak annyi csomagot vigyen magával, amennyire képes odafigyelni!
  • A PIN kódot ne írja rá a bankkártyára és ne tárolja azzal együtt! Ha a kódot nem tudja megjegyezni, olyan helyre írja fel, ami a kártyával együtt nem tűnhet el! Amennyiben ellopták a bankkártyáját, azonnal tiltassa le!
  • Ha tetten érik a zsebtolvajt, hangosan kérjék az emberek segítségét, és azonnal hívják a rendőrséget az ingyenes hívható 112-es segélyhívó számon!

(ATV – Heol nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »