Légy jel számunkra – Felföldi László püspök állandó diakónussá szentelte Szőts Gábort

Légy jel számunkra – Felföldi László püspök állandó diakónussá szentelte Szőts Gábort

Felföldi László megyéspüspök december 9-én állandó diakónussá szentelte Szőts Gábor akolitust a Pécsi Egyházmegye szolgálatára a bonyhádi Szeplőtelen Fogantatás templomban.

Az ünnepi szentmisén részt vettek az egyházmegye papjai, diakónusai, a jelölt családja, rokonai, barátai, valamint a hívek közössége; koncelebrált Máger Róbert püspöki irodaigazgató, valamint Wigand István helyi plébános.

Az asszisztencia bevonulását követően Felföldi László püspök köszöntötte a megjelenteket, különösképpen a szentelendőt és annak családját: szüleit, hitvesét és gyermekeiket.

A főpásztor rámutatott: a szentelésre szép számban megjelent közösség mutatja az ünnep gazdagságát, majd arra kérte a jelenlévőket, imádkozzanak Szőts Gáborért, hogy Krisztus ereje mutassa meg számára és általa a közösségi élet útját és szolgálatának szépségét.

A szentelés szertartásában a megyéspüspök arra kérte Wigand Istvánt, hogy a jelölt hitéletének bemutatásán keresztül ismertesse a szolgálatra való alkalmasságát.

A plébános szólította a szenteléshez járulót, majd ismertette Szőts Gábor életútját.

Szőts Gábor 1966-ban született Szekszárdon, 1991-ben kötött szentségi házasságot hitvesével. Családjával a Bonyhádhoz közeli Majoson él. 2021-ben okleveles teológus diplomát szerzett a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán, majd elvégezte a Váci Egyházmegye diakónusképzését. 1998-tól 2015-ig a Pécsi Egyházmegye hitoktatója volt, jelenleg a Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmény pálfai Tölgyfa Otthonának intézményvezetője. A bonyhádi és a majosi egyházközségek szolgálatában negyven éve aktívan vesz részt. Felföldi László megyéspüspök ez év júniusában akolitussá avatta.

A főpásztor szentbeszédében a diakónusi küldetés és szolgálat gazdagságának a hétköznapi életben való megéléséről elmélkedett. Röviden felidézte az Egyház közösségének kezdetét, az első diakónusok szolgálatát, akik az apostolok megbízásából vállalták a csapatmunkát és egyben az irányítást.

az eredendő feladatot, amelyre épül a papi és a püspöki szolgálat – mondta Felföldi László.

Mindnyájan – papok és világiak egyaránt – megéljük és megtapasztaljuk, hogy egy család, egy közösség titka, ereje, bensőségessége és szeretetgazdagsága azon múlik, hogy abban élve szolgálunk vagy uralkodunk, hogy abban a pozíciónkat védjük és ahhoz ragaszkodunk, vagy merjük azt elengedni, és helyette a szolgálatunkat akarjuk betölteni – mutatott rá szentbeszédében a megyéspüspök.

Hírdetés

Szőts Gábor diakónusi szolgálata abból az élethelyzetből született, hogy volt mellette olyan személy, aki maga mellé állítva a többieket Isten szolgálatára buzdította testvéreit – fogalmazott Felföldi László. – E küldetés gazdagságát mutatja a mostani szentelés.

A főpásztor kiemelte: életünket ajándékba kaptuk. Nagy öröm, hogy itt vannak a szülők, akik igent mondtak erre az életre.

„Isten most megajándékozott minket veled és általad; válj továbbra is ajándékká. Légy jel számunkra, hogy megtaláljuk, hogy sokan nyomodba lépve megtalálják Isten hívását, Isten szavának életet adó örömét, és felfedezzék ennek a szeretetnek mindent betöltő gazdagságát, hogy megajándékozhassuk ezt a szegény, koldus, könyörgő, magányban és félelemben élő világot az emberi, közösségi, családi kapcsolatok útján az emberi szeretet és istenszeretet örömével és békéjével” – mondta Szőts Gábornak a püspök.

A szertartás a jelölt ünnepélyes ígérettételével folytatódott, majd a szentelendő arcra borulva, a hívek térdre ereszkedve énekelték a Mindenszentek litániáját.

A felszentelés következett, melyben a megyéspüspök kézrátétellel adta tovább az apostoloktól kapott lelki hatalmat.

Az új diakónus beöltözésével, valamint az evangéliumos könyv mint az igehirdetés szimbólumának átadásával folytatódott a szertartás.

A főpásztor, a jelen lévő papok és diakónusok békecsókkal köszöntötték a felszenteltet, aki a szentmise áldozati részében a püspök jobbján segédkezett.

A liturgia záró részében az újonnan felszentelt diakónus szólt a közösséghez.

Szőts Gábor köszönetet mondott a megyéspüspöknek a felszenteléséért; az életútján megismert plébánosoknak és lelkipásztoroknak a tanításokért; hitvesének és családjának, hogy tanulmányai idején is biztos támaszként mellette álltak, valamint a közösségnek, melynek tagjaival negyven éve együtt szolgálják Istent.

A szentelési ünnepi szentmise püspöki áldással zárult.

Felszentelését követően Szőts Gábor a diakónusi szolgálatot a bonyhádi plébánia és annak fíliális közösségeiben végzi.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »