Legtöbbször műszaki mentéshez riasztották a tűzoltókat

Legtöbbször műszaki mentéshez riasztották a tűzoltókat

A Tűzoltó és Mentőszolgálat (HaZZ) tavaly 29 848 eseményhez vonult ki. A legtöbb hívás műszaki beavatkozással volt kapcsolatos (12 097). A tűzoltók 12 497 embert mentettek meg és 6272 sérültet és 867 áldozatot is nyilvántartásba vettek.

A tűzesetek 47 százalékát a felnőttek hanyagsága és gondatlansága okozta. A megmentett vagyontárgyak értéke több mint 280 millió eurót tesz ki. Ezt a HaZZ vezetősége szerdai sajtótájékoztatóján ismertette.

Adrián Mifkovič, a HaZZ elnöke az időjárással és a klímaváltozással indokolta a technikai jellegű hívások elterjedtségét.

Tavaly több szélvihar, széllökés volt, számos régiót is érintett, például Pozsonyt a nagyszombati régióval együtt”

Hírdetés

– vázolta. A beavatkozások többnyire akadályok elhárításával vagy a víz szivattyúzásával volt kapcsolatos. Mint rámutatott, 2022-ben ismét a tüzek domináltak a beavatkozások során, mivel száraz volt az időjárás.

A legfrekventáltabb nap hagyományosan a szombat volt. A legkevesebb hívást vasárnap regisztrálták.

A legtöbb tűzeset szombaton történt, a legkevesebb kedden. A hónapokat tekintve a legtöbb tűzesetet márciusban regisztrálták, a legkevesebbet novemberben. Közlekedési balesetekhez főként pénteken hívták a tűzoltókat, legkevesebbet vasárnap.

A legnagyobb károkat okozó tűzesetek között 2023-ban a Selmecbánya központjában található történelmi épületekben, Nyitrán egy multifunkcionális épületben és Verbóban egy ipari csarnokban keletkezett tűzeseteket említették.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »