Legrangosabb szakmai díjait adta át a közmédia

Legrangosabb szakmai díjait adta át a közmédia

A közszolgálatáért végzett tevékenység és a példaértékű szakmai munka elismeréseként tíz kategóriában adták át a Duna Médiaszolgáltató által alapított szakmai díjakat. Az eseményen Áder János, Magyarország korábbi köztársasági elnöke köszöntötte a kitüntetetteket.

A közmédia kimagasló teljesítmények elismerésére létrehozott díjainak átadásán Áder János, volt államfő köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy „a közmédia mindig a közösről szól: a közös kultúráról, aggodalmainkról, küzdelmeinkről, sikereinkről. Közös jelenünkről és jövőnkről.” Mint fogalmazott, „nevében ott rejtőzik a bűvös szó: »köz«. Mindössze három betű, de felér egy sokpontos kiáltvánnyal.”

A kiemelkedő szakmai munkáért és a közösségért végzett tevékenységért járó Duna-díjat Magyarország egyik legnagyobb, nemzetközileg is elismert karitatív szervezetének, az Ökumenikus Segélyszervezetnek ítélte oda a kuratórium. A kitüntetést Lehel László, a bajbajutottakat és nélkülözőket 1991 óta segítő szervezet elnök-igazgatója vette át.

A Karinthy-gyűrűt Reviczky Gábor Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész kapta. A szórakoztató műsorokban nyújtott kiemelkedő előadói tevékenységért járó kitüntetésben 1975 óta részesülnek a humor műfajának képviselői. Az idén Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal elismert színművész az évtizedek alatt eljátszotta a magyar- és világirodalom szinte összes színpadi művét, számtalan filmben és tévéjátékban alkotott emlékezeteset, emellett világsztároknak kölcsönözte hangját – emelte ki Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a díj átadásakor.

A Sára–Csoóri-Életműdíjat Hábermann Jenő vehette át. A Balázs Béla-díjas filmproducer számos filmes műfajban bizonyította kivételességét, a lényeglátás képességét, a producerként keze alatt megvalósult filmek az igazságot és az értékeket hirdetik, tehetségével, elhivatottságával, szakmai és emberi nagyszerűségével tiszteletet vívott ki határainkon innen és túl. Az életműdíjjal egyszerre két személyiségnek állít emléket az alapító, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező Sára Sándornak, valamint a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas költő, esszé- és prózaíró Csoóri Sándornak.

Az ismeretterjesztői Tőkéczki László-díjat a magyar zene rádiójának, a Dankó Rádiónak ítélte oda a kuratórium. A magyarnótákat, népzenét, operett slágereket, örökzöld dallamokat és világzenét sugárzó adó több mint egy évtizede közvetít értékes kultúrát. A díjjal a Széchenyi-díjas történész, egyetemi tanár, a Duna Televízió alapító kurátora, valamint a közmédia számos műsorának házigazdája és közreműködője előtt tisztelegnek.

A Herczeg Ferenc-díjban Andrónyi Kolos, az MTVA Vallási, valamint Nemzetiségi és Külhoni Főszerkesztőségének vezetője részesült. Újító szemléletének köszönhető a közmédia számos vallási és nemzetiségi műsora, szakmai elhivatottságával nagyban hozzájárult az év egyik legmeghatározóbb eseményének, Ferenc pápa budapesti látogatásának televízió történeti jelentőségű közvetítéséhez. Az elismeréssel a 160 éve született író, újságíró, az Új Idők irodalmi hetilap főszerkesztője, a Magyar Figyelő című lap szerkesztő-újságírója, a Petőfi Társaság elnöke előtt tiszteleg az alapító.

Hírdetés

A Magyar Rádió egykori zenei igazgatója, a Zeneakadémia hajdani főigazgatója, a Corvin-lánccal és Kossuth-díjjal kitüntetett zeneszerző, karmester, zongoraművész és pedagógus emlékére alapított Dohnányi Ernő-díjat a Vujicsics Együttesnek ítélte oda a kuratórium. A Kárpát-medencei délszláv nemzetiségek népzenei hagyományait ápoló Kossuth-díjas zenekar jövőre ünnepli fennállásának 50. évfordulóját.

A Wacha Imre-díj kitüntetettje a Kazinczy-díjas Radványi Dorottya. A Duna műsorvezetője mintegy negyven éves képernyős pályafutása alatt a példaértékű nyelvhasználatával, valamint az anyanyelvművelésben és -ápolásban végzett tevékenységével érdemelte ki az elismerést. A díj a rádiós és televíziós munkatársakat több mint 50 évig oktató beszédtanárnak, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével és Arany Kazinczy-díjjal kitüntetett életműdíjas nyelvésznek állít emléket.

A magyar nemzeti hírügynökség alapítójának, az MTI kiemelkedő szerkesztője és parlamenti tudósítója előtt tisztelgő Egyesy Géza-díjat Haják Szabó Mária, a Kossuth Rádió felvidéki tudósítója kapta. Tudósításai, riportjai, interjúi naponta hallhatók a Krónikában és a Határok nélkül című műsorban. Közössége iránti elkötelezettségét bizonyítja, hogy a felvidéki magyar újságíróképzés egyik meghatározó alakja.

Az MTVA 2021-ben elhunyt hírigazgató-helyettesének emlékére alapított Gyukity István-díjat az M1 aktuális csatorna műsorvezetője, Meszes Boglárka vehette át. A sokoldalú képernyős, újságíró, jogász, közgazdász 2015 óta a csatorna hírműsorainak házigazdája és 15 éve áll a közmédia szolgálatában.

A sportújságírók díját, a közmédia életműdíjas főmunkatársának, legendás sportriporterének emléket állító Knézy Jenő-díjat Vásárhelyi Tamás, a Prima Primissima díjas M4 Sport kommentátora kapta. A közmédia munkatársa számos világverseny közvetítésén bizonyított, 2018-ban Magyarország első aranyérmét közvetítette a téli olimpiák történetében, páratlan szakmai tudásával és felkészültségével – a többi közt – nagyban hozzájárult a nyári atlétikai világbajnokság közvetítésének sikeréhez és ezáltal a sportág népszerűsítéséhez. A díjátadó időpontjában is dolgozik, így az elismerést felesége vette át.

A Közszolgálati média díjátadó gálát december 22-én 21 órakor láthatják a nézők az M5 kulturális csatornán.

MTVA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »