Legnagyobb szlovák még nincs, botrány viszont már van…

Legnagyobb szlovák még nincs, botrány viszont már van…

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Szlovák Rádió és Televíziónál (RTVS) folynak A legnagyobb szlovák című műsor előkészületei, melyhez műsorajánló is készült. Ebben feltűnt Jozef Tiso képmása is, melynek okán a Speciális Ügyészi Hivatal és a rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

Tiso nemzetiszocialista nézetei, illetve a fasiszta bábállam, az első Szlovák Köztársaság zsidóellenes törvényei miatt a készítők végül úgy döntöttek, az ő személyét kizárják a műsorból. A műsorajánlóban Tiso feltűnése sok kritikát gerjesztett, többek között felháborodásának adott hangot miatta egy holokauszt- és egy zsidószervezet is. A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze az ügy kivizsgálására szólította fel a NAKA Nemzeti Terrorellenes Egységét.

Jaroslav Rezník, az RTVS főigazgatója az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a műsorajánlóval az RTVS nem kívánt tippet adni arra vonatkozóan, hogy kire szavazzon a közönség a legnagyobb szlovák kiválasztása során, és nem nyilvánított véleményt egyetlen konkrét személlyel kapcsolatban sem. Hozzáfűzte, hasonló helyzet alakult ki korábban a műsorral összefüggésben más országokban is, konkrétan Németországban, Ausztriában, Csehországban vagy Oroszországban. Ezzel együtt hangsúlyozta, nem lehet majd szavazni olyan személyre, akit jogerősen elítéltek – és azóta sem rehabilitáltak – háborús bűnökért, emberiség ellen elkövetett bűncselekményekért vagy hazaárulásért.

Hírdetés

Peter Núňez, a program producere az ankét szakfelelősét, Dušan Kováč történészt idézve viszont kijelentette:

A producer sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Tiso „személye körüli hisztéria” háttérbe szoríthatja a műsor lényegét. Reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben nyílik még alkalom Tiso szerepét tabuk nélkül megvitatni a közszolgálati televízióban.

A műsor készítőinek célja egyébként az lenne, hogy nyilvános vitát indítsanak nemcsak a médiákban, hanem a fiatal generációk körében az iskolákban, egyetemeken is. Ľuboš Machaj, az RTVS történelmi programokkal foglalkozó munkatársa szerint ugyanis a fiatalok nem látnak tisztán egyes történelmi összefüggésekben. Márpedig, ha nem kapnak választ a kérdéseikre, nyitottabbá válnak a különböző elméletekre és a szélsőséges nézetekre, tette hozzá.

(A TASR nyomán)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »