Legkapcsolták a drogcsempész Professzort és a nemzetközi hálózatát

A spanyol rendőrség olyan drogcsempész-hálózatot számolt fel, amely vitorlásokon csempészett kokaint Dél-Amerikából Európába.

A spanyol hatóságok pénteki közlése szerint a Spanyolországban, illetve további tizenegy állam területén folytatott nyomozás során ötven gyanúsítottat vettek őrizetbe és másfél tonna kokaint, valamint nyolc vitorlást foglaltak le.

A nyomozást 2020 júniusában indították a spanyol és brit hatóságok az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol közreműködésével. A nyomozók szerint a drogot vitorláshajókkal hozták Brazíliából, Kolumbiából, Barbadosról és Panamából a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre, valamint Andalúziába, illetve Valenciába.

Hírdetés

Csak Spanyolországban 26 gyanúsítottat fogtak el, köztük 16 norvég állampolgárt. Rendőrségi adatok szerint köztük volt egy elítélt bankrabló is, aki korábban 15 évet töltött börtönben.

További 24 gyanúsítottat Norvégiában, Bulgáriában, Nagy-Britanniában, Panamában, Trinidad és Tobagóban, Portugáliában, valamint Kolumbiában került rendőrkézre.

Elfogták a banda "Professzor" álnéven ismert feltételezett vezetőjét is Norvégiában. A férfi a spanyol rendőrség szerint már több mint húsz éve tevékeny a kábítószer-kereskedelemben, és "kiérdemelte magának a kolumbiai és a mexikói drogkartellek korlátlan bizalmát". A banda az úgynevezett Balkán-kartellel dolgozott együtt, amely a nemzetközi kábítószerkereskedelem egyik legfontosabb szereplőjének számít. A rendőrségi kézre került kábítószerkereskedők fényűző életet folytattak a dél-spanyolországi Costa del Sol andalúziai turisztikai régióban.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »