Légitámaszpontot akart felrobbantani egy iszlamista

Eredetileg a Ramstein légitámaszpontot akarta felrobbantani az a 17 éves iszlamista fiatal, akit Bécsben fogtak el január 20-án az osztrák hatóságok. A fiú tavaly decemberben csőbombát rejtett el az amerikai légierő legnagyobb külföldi támaszpontjánál egy szemetesben, de az utolsó pillanatban meggondolta magát.

A tinédzser egy csőbombával készült a robbantásra, de az utolsó pillanatban meggondolta magát, mert elmondása szerint nem akart “annyi emberrel végezni” – idézte a Falter osztrák hetilapot a The Local. A fiatal fiú január 20-i letartóztatása után vallott terveiről a bécsi rendőrségen, és azt is elmondta, hogy németországi útja végén a légitámaszpont egyik szemetesébe rejtette a bombáját.

“Ezt terveztem. De nem vitt rá a szívem, hogy véghezvigyem” – mondta kihallgatásán.

Megszerezték a kihallgatáson készült dokumentumot

A Falter akkor értesült az ügy részleteiről, miután megszerezték a fiú kikérdezéséről készült átiratot. Az osztrák belügyminisztérium és a német rendőrség még nem nem erősítette meg a dokumentum hitelességét. Lorenz K-ről egyelőre annyit derített ki a lap, hogy osztrák állampolgár, Ausztriában született, és itt is nevelkedett. A fiú a nyomozóknak viszont elárulta, hogy támogatja az Iszlám Államot.

Hírdetés

Az átirat szerint Lorenz K-t akkor tartóztatták le az osztrák hatóságok, miután megtudták, hogy a repülőtámaszpont felrobbantására készülhetett. A következő nap egy 21 éves férfit is letartóztattak Neuss városában, állítólag ő és Lorenz együtt gyakorolták a robbanószerkezetek elkészítését.

Innen indul az utánpótlás Irakba és Afganisztánba

A Ramstein légitámaszpont az amerikai légierő legnagyobb külföldi támaszpontja, Németországban, Kaiserslauterntől 12 km-re nyugatra található. Az amerikai légierő ezt a bázist használja az európai és közel-keleti feladatok ellátására.

Fotó: EPA/RONALD WITTEK

Innen indul utánpótlás Afganisztánba és Irakba, a sebesült amerikai katonák evakuálásának fő segítőpontja. Valamint ezt a légitámaszpontot használja az USA a legtöbb dróntámadásainak lebonyolítására.

2004-ben 35 000 katona és 6000 civil dolgozott a támaszponton. 2005-ig amerikai atombombákat is tároltak itt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »