Leginkább Kolozs megyét érdekli az oltás, Székelyföld két megyéjét messze elkerüli az oltakozási láz

Leginkább Kolozs megyét érdekli az oltás, Székelyföld két megyéjét messze elkerüli az oltakozási láz

Élőben követhető a vaccin.live, amely az oltási kedvet megyei bontásban méri. Ennek alapján Kolozs megye (7,89%) áll az ország első helyén, a sarkában már ott liheg Ilfov (6,85%) megye és Bukarest (6,60%), negyedik helyen pedig Székelyföld egyetlen olyan megyéje áll, amelyben úgy tűnik sokan bíznak az oltásban vagy annak az életre gyakorolt normalizáló hatásában, ez pedig Maros megye. Hargita (2,72%) és Kovászna (2,09%) ugyanis továbbra is hátul kullog oltás terén.

Hírdetés

Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy a jellemzően magyarok által lakott megyék között találni még ennél rosszabb oltási szintet is. A rendszer ugyanis négy színnel különbözteti meg az oltási hajlandóságot, ebből pedig Székelyföld két megyéje csak a pirosba lett besorolva. Az ennél alacsonyabb, vörös kategóriában van viszont Beszterce-Naszód (1,85%), Krassó-Szörény (1,71%), Temes (1,34%) és Arad (1,06%) megye.

Az egykor magas esetszámokkal és kórházi fertőzésekkel, gócponttal és hasonló hírekkel közérdeklődést kiváltó Szucsáva (0,70%) pedig az ország utolsó helyén foglalt állást. Talán azért, mert ott annyian átestek a betegségen, hogy már kialakult az immunitás, nem tudni az okát.

Ezeket a százalékokat a rendszer egyébként a várólistán lévők száma alapján számítolta ki a megye/régió lakosságához viszonyítva, és nem veszik figyelembe a már beoltott személyek számát. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a számok változnak, a cikkben így csak a megjelenés előtti számokra hagyatkozhatunk. Azonban érdemes ide kattintva megnézni, hogy később ez hogyan változott.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »