Leggyakoribb napelemes tévhitek

Leggyakoribb napelemes tévhitek

A napelemek által termelt áramot a szolgáltató nem veszi vissza, így az elveszhet

Az állam egy 2007-es törvényben rögzítette, hogy az 50 kW teljesítmény alatt lévő napelemek által megtermelt felesleges energiát az áramszolgáltatónak minden esetben kötelessége visszavenni. Minden telepített rendszeren a csatlakozási ponton van egy kétirányú mérőberendezés, amely folyamatosan monitorozza a megtermelt és a felhasznált energiát. Abban az esetben, ha többlet alakul ki, akkor a szolgáltató ezt a mennyiséget számla ellenében megtéríti. Ennek köszönhetően a villanyszámla bizonyos esetekben akár nulla forint is lehet. A napelemmel rendelkező számára még opció lehet az is, hogy a felesleges villamos energia a hálózatba kerül, amit majd egy későbbi, passzívabb időszakban el lehet fogyasztani.

Engedélyre van szükség a napelemek felszereléséhez

A magyarországi jogszabály szerint a háztartási méretű napelemek nem építési engedélykötelesek. Az ezzel kapcsolatos félreértést sok esetben az okozza, hogy a szigetüzemben működő 50 kW-ot meghaladó rendszerek már engedélyhez kötöttek, ugyanis ezek méretükből adódóan már nagyobbak, mint a háztartási rendszerek. Az ilyen jellegű napelemek engedélyeztetése egy hosszabb folyamat, amihez több szakhatóság bevonása és jóváhagyása is kötelező. De a hálózatra visszatápláló napelemek esetében be kell jelenti a területileg illetékes áramszolgáltatóhoz a rendszert.

Hírdetés

A napelemekben a szélsőséges időjárás (például jégeső) kárt tehet

A napelemek energiaigényes folyamat során készülnek el. Az alapos munkálatoknak és a minőségi alapanyagoknak köszönhetően jól tűrik az időjárás viszontagságait. Mivel nem rendelkeznek mozgó alkatrésszel, ezért átlagos használatnál nincs olyan körülmény, ami miatt tönkre mehetnének.
A szélsőséges időjárást a rendszerek jól bírják. A minősítési eljárás része, hogy bizonyos magasságból acélgolyókat zúdítanak a napelemre, ezzel is imitálva a jégeső körülményeit. Az edzett üveglapok kiváló védelmet nyújtanak mind a szélből, jégesőből, vagy egyéb mechanikai behatásokból származó sérülés ellen. Azt azonban fontos észben tartani, hogy sajnos a napelemek törhetnek, sérülhetnek minden olyan esetben, amikor a házon lévő tetőt is komoly kár éri.

forrás: eon.hu

 

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

 


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »