Legfelsőbb Bíróság: nem zárható ki Trump a coloradói előválasztásról

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság hétfőn megállapította, hogy Donald Trump volt elnök nem zárható ki a coloradói előválasztásról,  törvénybe ütközik nevének kihúzása a szavazócédulákról.

A szövetségi Legfelsőbb Bíróság mostani határozatával felülbírálta Colorado állam Legfelsőbb Bíróságának korábban hozott döntését.

Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő szövetségi Legfelsőbb Bíróság megállapítása szerint az amerikai alkotmány nem engedi meg egy tagállamnak, hogy kizárjon egy szövetségi hivatalért induló elnökjelöltet. Ez a kongresszus hatáskörébe tartozik, nem a tagállamokra – olvasható a törvényszék állásfoglalásában.

Hírdetés

"Nagy győzelem Amerika számára!!!" – írta Donald Trump a mostani döntést követően a közösségi médiában.

Colorado államban a Republikánus Párt előválasztását március 5-én, az úgynevezett Szuperkedden tartják, amikor több mint egy tucat szövetségi államban dönthetnek republikánus és demokrata választók arról, hogy kit szeretnének elnökjelöltként látni. Colorado közigazgatási vezetője január elején jóváhagyta, hogy a szavazólapokon Donald Trump neve is szerepeljen, azzal a feltétellel, hogy a rá leadott szavazatokat figyelmen kívül kell hagyni, amennyiben a Legfelsőbb Bíróság mégis fenntartaná a volt elnök kizárásáról szóló tavaly december 19-i döntést.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »