Legendás hadihajó roncsára bukkantak – Képekkel

Legendás hadihajó roncsára bukkantak – Képekkel

A norvég Statnett energetikai cég csapata 490 méteres mélységben azonosította a Karlsruhe maradványait. A hajó 1940. április 9-én vezette a Kristiansand elleni támadást Norvégia inváziója során, tüzérségi és torpedós találat is érte, a cirkálót végül a németek süllyesztették el, számol be róla a National Geographic.

Frode Kvalø, a Norvég Tengerészeti Múzeum munkatársa szerint a Karlsruhe jól ismert a történelemkönyvekből, de egészen mostanáig nem tudták, hogy hol is nyugodhat. A kutató hozzátette, a cirkáló különlegessége, hogy az egyetlen nagy német hajó volt, amely az invázió során elveszett.

Hírdetés

A Statnett szakértői három éve lettek figyelmesek egy roncsra a cég Dánia és Norvégia közötti hálózatánál. A maradvány feltárása 2020-ban kezdődött meg, a kutatáshoz távirányítású merülő robotot használtak. A 174 méter hosszú hajó sérülései alapján egyértelmű volt, hogy világháborús roncsra bukkantak. Kvalø szerint a legtöbb nagy hadihajó a nagy központi tömeg miatt átfordul és úgy süllyed el, a Karlsruhe azonban nem.

1940. április 9-én a cirkáló belépett az Odderøya szigeténél lévő fjordba, ahol a helyi erőd rögtön tűz alá vette. Nem tudni, hogy a tüzérség mekkora kárt okozott, ugyanazon a napon azonban egy brit torpedó is eltalálta. A Karlsruhét végül a kapitány parancsára süllyesztették el.

National Geographic


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »