Legalább szokják a lámpavasat: szinte ingyen adja elefántfül reklámtábláit Orbán egyik szotyis cimborájának cége

Legalább szokják a lámpavasat: szinte ingyen adja elefántfül reklámtábláit Orbán egyik szotyis cimborájának cége

Az ESMA Reklám Zrt. korábban sok baráti gesztust kapott a politikától. Most fordult a helyzet, a cég kedveskedik a politikának 95 százalékos kedvezménnyel. Garancsi István cége üzleti alapon nehezen értelmezhető árengedményt adott a választási kampány idejére a lámpaoszlopos elefántfül reklámtáblákra. A hirdetési helyek a kampány első napjára el is fogytak.

Az ESMA Zrt. a választási kampány teljes időtartamára csupán 10 ezer forintos bérleti díjat számol fel a közvilágítási oszlopokra szerelt lengőkaros reklámtábláiért. Ezzel a megdöbbentően alacsony árral gyakorlatilag 95 százalékos engedményhez juttatta azokat a pártokat, amelyeknek sikerült leszerződniük a meglevő reklámhelyekre.

Az igény biztosan nagy volt, ugyanis a cég honlapjára már a kampány első napján kikerült a közlemény:

Sajnálattal tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy kapacitásaink nem teszik lehetővé további megrendelések elfogadását a 2018. évi országgyűlési választások kapcsán választási plakáttartók bérletére.

Az Orbán Viktor jó barátja, Garancsi István érdekeltségébe tartozó ESMA Zrt. a normál üzletmenetben legkevesebb egy hónapra köt szerződést a partnereivel. A népszerű nevén elefántfülnek titulált lengőkaros szerkezet havi díja a múlt évben 90 ezer, az idén januártól 110 ezer forint. Az 50 napos kampányidőszak – mivel minden megkezdett hónapra teljes díjat kell fizetni – valójában két teljes hónapra szóló szerződésnek felel meg. Ez a jelenleg érvényes listaár szerint 220 ezer forint lenne.

A cég azonban megelégszik a 220 ezer forint 4,5 százalékával, és ezzel nagy segítséget nyújt a törvényi keretek miatt hivatalosan szűkös kampánykerettel dolgozó pártoknak.

Garancsiék tavaly novemberben 300 millió forintos megrendelést kaptak a Miniszterelnökségről. A Soros-terves nemzeti konzultáció két hónapos kampányához 4500 darab táblát adtak bérbe jelentős engedménnyel, de még akkor is a mostani kampányár négyszeresét kérték.

Ha viszont most ugyanazokkal a feltételekkel adnának 4500 oszlopot 2 hónapra, mint tavaly a Miniszterelnökségnek, az elefántfülkampány felemésztené a Fidesz teljes választási kampánykeretének a felét.

A kampányköltéseket szabályozó törvény maximálisan 995 millió forint kampánykiadást engedélyez egy-egy pártnak, amiről később el kell számolni az Állami Számvevőszéknek. Ebben az esetben azonban nem jutna pénz az elefántfüleknél rendszerint sokkal drágább óriásplakátokra, tévés reklámokra, kampányrendezvényekre és az egyéb kiadásokra, nyomtatványokra, postai küldeményekre.

A 24.hu megkérdezte az ESMA Zrt.-t, hogy mely pártokkal kötött szerződést, és azok milyen arányban részesednek a reklámhelyekből. (A cég a 24.hu cikke megjelenése után azt közölte, hogy négy párttal szerződtek, de sem a szervezetek nevét, sem a rendelések nagyságát nem árulták el.) Az látható, hogy a Fidesz hirdetései már a héten több várost beterítettek, így Budapestet is.

Eddig csak az MSZP hozta nyilvánosságra, hogy 3300 helyet vásárolt az ESMA-tól, de a szocialista plakátokat csak később helyezik majd ki. A 24.hu szerint az LMP is foglalt 2000 helyet.

Az ESMA rendkívüli akciós ára több kérdést is felvet.

  • Abban az esetben, ha 10 ezer forintért is gazdaságos majdnem két hónapra az elefántfülek oszlopokra való kihelyezése, akkor a cég a 110 ezer forintos havi bérleti díjjal durva extraprofitot húz az általa dominált piacból.
  • Ha viszont ráfizetéses ajánlattal kedveskedett a pártoknak, akkor a tiltott pártfinanszírozás kérdése vetődik fel.

Az Állami Számvevőszék, amely „a kampányidőszakot önálló, az általánostól eltérő piaci helyzetnek” tekinti, a honlapján található választási állásfoglalásban leszögezte:

Ha feltárásra került, hogy a párt mint jelölő szervezet által kampányeszközre fizetett ellenérték alacsonyabb, mint a szokásos piaci ár, akkor a különbözet tiltott forrásból származó nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül.

Az ESMA Zrt. utóbbi néhány évének története mindenesetre tele van érdekes fordulatokkal. Az Orbán-kormány egy időre betiltotta az oszlopreklámokat arra hivatkozva, hogy elvonják a gépkocsivezetők figyelmét, és balesetveszélyesek. A valódi ok viszont a pletykák szerint az volt, hogy az akkoriban még spanyol-magyar tulajdonban lévő cég zavarta a reklámpiacon szintén érdekelt, és akkoriban teljes Fidesz-támogatást élvező Simicska Lajos piaci érdekeit. Az ESMA a törvényi tiltás miatt gyakorlatilag csődbe ment. 2015 áprilisában viszont megvásárolta Garancsi István, aki egyebek mellett a Videoton futballklub tulajdonosa, nem sokkal később pedig egy újabb törvénymódosítás következett, amely ismét zöld utat adott az oszlopreklámoknak.

Tavaly pedig az derült ki, hogy a miniszterelnök számos iparágban érdekelt barátja és üzlettársai éveken át nem fizettek a fővárosi oszlopok használatáért. A fővárosi önkormányzat végül megengedően eltekintett a pereskedéstől, és megegyezéses alapon 132 millió forintért letudták az ingyenes helyhasználatot. Az ESMA ezt a hirtelen megszaporodott állami megrendeléseknek köszönhetően a 2016-os nyereségből szinte teljes egészében ki is tudta fizetni.

(24.hu nyomán)

A Fidesznek szabad kijátszania a saját plakáttörvényét: az 50 százalékos áremelés rájuk nem vonatkozik

A Fidesz-KDNP kiskopasza mellett kampányol az EMIH vezető rabbija – a Rogán-utódban látják a zsidó reneszánsz folytatását


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »