Legalább őszinte címe van a "szélsőséges cigányellenesség" miatt összerántott kolozsvári ifjúsági találkozónak

Nemzetközi cigány ifjúsági találkozó kezdődik vasárnap Kolozsváron, Európa Ifjúsági Fővárosában. A rendezvényre 15 európai országból mintegy 350 "fiatalt" várnak.

A budapesti székhelyű Phiren Amenca és partnerszervezetei fontosnak tartották, hogy cigány programot is szervezzenek az idén Európa Ifjúsági Fővárosa címet viselő Kolozsváron, amely így Európa Roma Ifjúsági Fővárosa is egyben – mondta el Herfort Marietta, a Phiren Amenca magyarországi koordinátora.

Vasárnaptól július 20-ig 15 európai országból – többek között Romániából, Szlovákiából, Ausztriából, Spanyolországból, Görögországból, Szlovéniából – érkező mintegy 350 "roma és nem roma fiatal" találkozik Kolozsváron, hogy felemeljék a hangjukat a cigányokat érő "rasszizmus" és a "diszkrimináció" ellen. A rendezvényen mintegy 100 magyar (?) fiatal is részt vesz.

Hírdetés

A programok között tematikus workshopok – emberi jogok, zene, színház, cigány történelem – is szerepelnek, a július 18-i záróeseményen koncertek szórakoztatják a közönséget. A Provokáld Európát, változtasd meg a világot! szlogen alatt rendezett eseménysorozat egyik célja, hogy a résztvevők 48 órás helyi akciókban bemutassák: fontos, hogy a fiatalok együtt küzdjenek az Európában terjedő "szélsőséges cigányellenesség" ellen – közölte a koordinátor.

A Phiren Amenca "roma és nem roma" önkéntesek és önkéntes szervezetek hálózata, tagjai elkötelezettek a "rasszizmus" és az "előítéletek" leküzdése mellett.

Az Európai Ifjúsági Fórum 2012 novemberében ítélte Kolozsvárnak a 2015-ös európai ifjúsági fővárosi címet, melyet eddig a hollandiai Rotterdam, az olaszországi Torino, a belgiumi Antwerpen, a portugáliai Braga, a szlovéniai Maribor, és a görögországi Szaloniki viselhetett egy-egy évig.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »