Lefekvés előtt ezért ne igyon

Lefekvés előtt ezért ne igyon

Nagyon kellemetlen tud lenni, ha éjjelente arra ébredünk, hogy ki kell mennünk a mosdóba, főleg, ha többször is megtörténik. A felborult alvási ciklusnak hosszú távon számos negatív következménye lehet, éppen ezért érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat.

Ha lefekvés előtt egy órával már nem iszunk, akkor az elfogyasztott folyadéknak lesz ideje eljutnia a húgyhólyagig, és onnan kiürülni a szervezetből addig, amíg ébren vagyunk. Így sokkal nagyobb esély van rá, hogy végigalusszuk az éjszakát – írja a Házipatika.com.

Hírdetés

A koffein irritálhatja a húgyhólyagot, amitől gyakrabban kell vizelnünk. Ha pedig a lefekvés idejéhez közel fogyasztunk koffeintartalmú italokat (nem csak a kávéban van), akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem fogunk tudni pihentetően aludni. Az alkohol sincs jó hatással a hólyagunk működésére, és fokozza a vizeletkiválasztást is. Éppen ezért ha az esti órákban alkoholt fogyasztunk, nem lesz nyugodt az éjszakánk, emiatt pedig a másnaposságot is sokkal rosszabbnak érezzük.

Ha valakinek vízhajtót kell szednie, akkor a legjobb reggelre időzíteni, és semmiképpen sem lefekvés előtti időre. Az antidepresszánsoknak, fájdalomcsillapítóknak, antibiotikumoknak is lehet enyhe vízhajtó hatása, így semmiképp se közvetlenül lefekvés előtt vegyük be őket.

Ha valakinek dagadásra, duzzadásra hajlamosak a lábai, akkor nem ajánlatos éjjelre magán hagynia a kompressziós harisnyát. Ez ugyanis a végtagokban felgyülemlett folyadékot visszairányítja a véráramba, ami gyakori vizelést okozhat. Inkább már lefekvés előtt egy órával polcoljuk fel a lábainkat, illetve nap közben is tegyünk így, amikor megtehetjük.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »