Leeresztik a vizet Magyarország egyik legszebb tavából

Leeresztik a vizet Magyarország egyik legszebb tavából

A jósvafői tó csak ideiglenesen marad víz nélkül.

Leengedik a vizet a Tengerszem-tóból – közölte az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, amely a jósvafői tó iszapmentesítését, a tóban levő növényzet eltávolítását, az eredeti vízmélység visszaállítását és a völgyzáró gát felújítását tervezi, ennek keretében szükségessé vált a gát víz felőli oldalának szakértői vizsgálata, mérések végzése, mintavételek.

Hírdetés

Ezért az ANPI a héten a tavat szabályozottan, tervezetten leereszti. A mérések befejezése után a tavat visszatöltik, remélhetően már a hétvégén.

A jósvafői tengerszem az egyik legszebb Magyarországon. A kis tavacska mesterségesen jött létre, a Jósva-forrás már múlt században fontos szerepet töltött be, a vízhozamára malom épült, majd a századfordulón villanytelepet létesítettek, amely a közeli falu áramellátását segítette. Kessler Hubert, a Baradla-barlang akkori igazgatójának ötletére 1942-ben a forrás felduzzasztásával jött létre a tó, amely továbbra is fontos energiatermelő szerepet töltött be: a barlang világításához szükséges áramot biztosította – írja a Sokszínű Vidék.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »