Leégett a nagyváradi görög-katolikus püspöki palota

Leégett a nagyváradi görög-katolikus püspöki palota

Szombat este leégett a nagyváradi görög-katolikus püspöki palota jelentős része – olvasható a városháza hivatalos tájékoztatásában.

A bihon.ro tájékoztatása szerint a palota 21 óra 50 perckor riasztották a Bihar megyei Sürgősségi Esetek Felügyeletét (ISU) azzal, hogy lángra kapott a Szent László tér egyik emblematikus műemléképülete.

Hírdetés

A lángok a tetőszerkezet egészére, illetve az első emelet egy részére terjedtek ki, mintegy 1300 négyzetméteren pusztítottak. A palota egyik Pável utca felőle tornya le is omlott a tűz miatt. A tűzoltóknak éjjel 1 órára sikerült eloltaniuk a lángokat. A Bihar megyei ISU szóvivője, Camelia Roşca úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek, hogy mintegy 100 tűzoltó vett részt a lángok megfékezésében. Nehezített az oltást, hogy csupán egy vízcsap volt a környékén.

A tűz okáról egyelőre nincsen semmilyen hivatalos információ, az ISU szóvivője szerint jelenleg is folyik a kutatás az után, hogy mi válthatta ki az esetet. Annyit tudni, hogy az épület belseje épp felújítás alatt állt. Az egyház illetékesek szerint az épületben nem volt olyan áramforrás, ahonnan a lángra kaphatott volna az épület. A lap információ szerint nem sérült meg senki a tűzvészben. Az épületben jelenleg csak egy pap élt a családjával, de nekik sikerült épségben kimenekülni.

A polgármesteri hivatal Facebook-bejegyzése szerint anyagilag is támogatni fogják a műemlék újjáépítését, illetve egy alapot is létesítenek az épület helyreállítására.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »