Lecsapott a Médiatanács az RTL Klubra és a TV2-re is

Felirathiány és téves korhatár-besorolások, burkolt élelmiszerreklám, szabálytalan támogatói megnevezések, szerződéses vállalások és adatszolgáltatási kötelezettség megsértése miatt szabott ki szankciót szolgáltatókra a Médiatanács – áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteki közleményében.

Az MTI-nek küldött tájékoztatás szerint a médiatanács összesen 750 ezer forint bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára amiatt, hogy a televízió idén áprilisban és májusban összesen tizenöt alkalommal megsértette a médiatörvénynek azt az előírását, hogy a 19 óra és 23 óra közötti műsorsávban az eredetileg nem magyar nyelven készített filmalkotások és filmsorozatok legalább negyedét eredeti nyelven, magyar felirattal is el kell látnia.

Állampolgári bejelentés alapján indított eljárásban a médiatanács az M3 csatornán közzétett, Álommenedzser című játékfilm túl alacsony korhatár-besorolása miatt 400 ezer forintos bírsággal sújtotta a televízió szolgáltatóját, mert a műsorszám a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriája helyett 12-es karikát kapott, és nem a 21 óra utáni idősávban tűzték műsorra.

A testület 200 ezer, illetve 100-100 ezer forint bírságot szabott ki a televíziót üzemeltető AMC Networks Central Europe Kft.-re a Film Mánia csatornán sugárzott Választási kampány című játékfilm kétszeri, illetve a Gengszter és a Csajos a pasim című játékfilmek egyszeri műsorra tűzésekor alkalmazott túl alacsony korhatár-besorolás miatt. A csatorna a Gengszert 18-as korhatárkarika helyett 16-ossal, illetve a másik kettőt a 16-os besorolás helyett a 12 éven aluliak számára nem ajánlott műsorok korhatárkarikájával vetítette.

A Mokka egyik márciusi adásában elhangzott burkolt édességreklám miatt a médiatanács 500 ezer forint bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára. Az AMC Networks Central Europe Kft. 50 ezer forint bírságot köteles fizetni amiatt, hogy a Sport2 csatornáján sugárzott OTP Bank Liga műsorszámban burkolt sörreklámot tett közzé.

Hírdetés

Az RTL Klub csatorna Havazin című műsorában márciusban öt alkalommal közzétett Sport Klub-támogatói megnevezésekkel megsértette a támogatók körét korlátozó médiatörvényi rendelkezést, amely kimondja, hogy tévés műsorszámot más tévés vagy filmes vállalkozás nem támogathat. Emiatt a Médiatanács a televíziócsatorna szolgáltatóját felhívással figyelmeztette a jogszabályok betartására.

A testület a Lánchíd Rádió Pécset üzemeltető vállalkozást 175 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte, mert műsorszerkezetében eltért a szerződésében vállaltaktól, több saját műsort és kevesebb helyi közéletet bemutató, illetve nemzetiségi programelemet sugárzott a hatósági ellenőrzés alapján vizsgált áprilisi adáshéten.

A Fix budapesti helyi közösségi televízió szolgáltatójára 40 ezer forint bírságot róttak ki, mert a hatósági szerződésben rögzítetthez képest kevesebb saját, valamint közszolgálati és helyi közélettel foglalkozó tartalmat tett közzé.

A testület a jóval kisebb vételkörzetű, kisközösségi, mezőtúri Pont Rádió esetében 10 ezer forint bírságot állapított meg, mert az a szerződésében leírtakhoz képest kevesebb hírműsort és több ismétlést tűzött műsorra a hatóság vizsgálata szerint.

A tanács a harkányi Pátria TV médiaszolgáltatójára 50 ezer bírságot szabott ki amiatt, hogy nem küldte el a médiatörvényben előírt, 2014-re vonatkozó beszámolóját a közösségi médiaszolgáltatás feltételeinek teljesüléséről. Mivel a ceglédi 92,5 MHz-en működő Alföld Kapuja Rádió Kft., valamint a nyíregyházi 91,1 MHz-en és a zalaegerszegi 95,1 MHz-en rádiót üzemelő Zenebolygó Kft. késve teljesítette a 2014-es működésére vonatkozó beszámolási kötelezettségét, a Médiatanács a három médiaszolgáltató esetében egyenként 25 ezer forint bírságról hozott döntést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »