Lecsapott a hurrikán a szélerőművekre

Lecsapott a hurrikán a szélerőművekre

A skót energiahálózat-üzemeltető arra szólította fel a szélfarmokat, állítsák le a turbinákat. Ezért nem kis összeget, 5,5 millió fontot fizetett.
Mi történt?

Különleges nap volt augusztus 7. Skóciában, a meteorológiai szolgálat sárga riasztást adott ki, embereket alig lehetett az utcákon látni, a délutáni órákban ugyanis a Skót Felföldön hurrikán söpört végig. A vihar olyan környezeti viszonyokat teremtett, hogy a szélfarmok túl sok energiát termeltek, jóval többet, mint az aznapi szükséglet.

Túl nagy volt a kínálat

Egyrészt az erős széllökések a 185 kilométer per óra sebességet is elérték, így a szélturbinák rengeteg áramot tudtak termelni, másrészt mivel az idő bár napos maradt, de nem túl meleg, a fogyasztás rendkívül alacsony volt, ha ugyanis a hőmérséklet 25 Celsius fok fölé emelkedik, az energiafogyasztás mértékében erőteljesen megmutatkozik a légkondicionálók fokozott használata, most azonban ez nem történt meg.

Hírdetés

A szélturbinák által megtermelt energia olyan nagy mértékben meghaladta az aznapi fogyasztást, hogy a skót energiahálózat-üzemeltető (National Grid) felszólította a szélfarmokat, állítsák le a turbinákat. Ilyen esetben általában is jelentős összegeket fizet a szélfarmoknak, most augusztusban azonban ez az összeg rekord magasságba szökött, a National Grid összesen 5,5 millió fonttal (7,2 millió dollárral) kompenzálta őket. Nem csak a szélfarmoknak fizetett az erőművek leállításáért, összesen 7,3 millió fontot térített meg a különböző energiaszolgáltatóknak.

Sokba kerül a túl sok szél

Erre az intézkedésre egy 2010 óta hatályban lévő szabályzat miatt volt szükség, miszerint ha az energiakínálat túlfeszítené a hálózat kereteit, bizonyos erőműveket lekapcsolnak, ennek költségeit pedig a fogyasztók fizetik meg. Ezek a költségek az elmúlt években folyamatosan növekedtek, a National Grid 2013-ban 50 millió fontot, 2014-ben 65 millió fontot, 2015-ben pedig majdnem 100 millió fontot fizetett a szélerőmű szolgáltatóknak.

Mióta a szabályozás érvényben van, a skót energiahálózat-üzemeltető összesen több mint 255 millió fontot fizetett a szélfarmoknak. Első hallásra az összeg aránytalanul soknak tűnhet, azonban a National Grid arra hívta fel a figyelmet, hogy a háztartásoknak még mindig kevesebb költséget jelent egy-egy napra leállítani az erőműveket, mint egy olyan energiahálózatot kiépíteni, amely a különösen szeles napokon termelhető energiamennyiséggel is meg tud birkózni, nem beszélve arról, hogy hasonló eset csak nagyon ritkán fordul elő.

A teljes cikk itt olvasható.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »