Lecsaphatják a terrorkalifátus egyik fejét

Lecsaphatják a terrorkalifátus egyik fejét

Teljes erővel törnek előre a líbiai nemzeti egységkormány erői Szirtben, így az Iszlám Állam hamarosan elveszítheti a fellegvárát. A dzsihadisták emberrablásokkal, kínzásokkal, kivégzésekkel, lefejezésekkel, csonkításokkal tartották rettegésben a helybélieket. Most ők menekülnek.

Elfoglalták az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet legnagyobb robbanóanyaggyárát a szélsőségesek fellegvárának számító Szirtben – jelentette be vasárnap a líbiai nemzeti egységkormány, amelynek eltökélt szándéka, hogy Szirt egészét visszaszerezze a terroristáktól.

A mostani előrenyomulás azért is jelentős, mert ez a legnagyobb robbanóanyag-üzem, amelyet a május 12-én indított offenzíva során megszereztek. A dzsihadisták ugyan továbbra is öngyilkos és pokolgépes merényletekkel harcolnak a kormányerőkkel szemben, azonban napjainkra egyre nyilvánvalóbb: az IÁ rövidesen elveszítheti Líbiát, így egyedül Szíriában és Irakban maradnak területei.

Szirt: cseberből vederbe

Moammer Kadhafi szülővárosának szenvedése nem mostanában kezdődött. A 2011-es polgárháború idején a néhai diktátor egyik legnagyobb támogatója volt a város, nem csoda, hogy végül Kadhafi is ide menekült, és kikiáltotta Szirtet az ország fővárosának. Később éppen ez lett a város veszte: súlyos harcok kezdődtek a bevételéért, a NATO repülőgépei rendszeresen bombázták, a város védői mégis kitartottak.

Októberben végül az Átmeneti Nemzeti Tanács egységei végső rohamot indítottak, a harcban Kadhafi is megsebesült, a felkelők elfogták, majd rövidesen ki is végezték. Ezzel véget ért a háború, Szirtben ugyanakkor borzalmas állapotok uralkodtak, hiszen az ostrom alatt rengeteg épület romba dőlt.

Mégis, fél év múlva a szirti lakosok kétharmada visszatért az otthonába, ekkor még nem sejtették, hogy nemsokára újra menekülniük kell. Az országban ugyanis a kaotikus belpolitikai viszonyok miatt (egyszerre két kormány is magának követelte az ország irányítását) 2015 februárjában az IÁ sikeres támadást indított a város megszerzéséért. Ugyan augusztusban az Al Ferdzsani törzs fegyvert ragadott a dzsihadisták ellen, azok végül leverték a lázadást. De nem csak Szirtet tudták bevenni a dzsihadisták: több várost is elfoglaltak, ami után ismét menekülni kezdtek az emberek – sokszor a hazájukból egyenesen Európába.

Hírdetés

Terroruralom Szirtben

Akik viszont otthon maradtak, azokra rendkívül nehéz sors várt. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és líbiai támogató missziója (UNSMIL) a múlt év novemberében jelezte: az IÁ terroristái megszilárdították a hatalmukat, emberrablásokkal, kínzásokkal, kivégzésekkel, lefejezésekkel, csonkításokkal tartva rettegésben a helybélieket.

Kiemelték: a terroristák nyilvános kivégzéseket tartanak, sőt olyan kegyetlenségeket követnek el, amelyek háborús bűncselekménynek minősíthetők. Az áldozataikat vallási hovatartozásuk vagy politikai kötődésük alapján jelölik ki. A világszervezet adatai szerint az áldozatok között egyiptomi koptok, etiópok, eritreaiak és dél-szudániak is voltak.

Közeleg a vég

Az új líbiai egységkormány vezetője április végén nemzeti stratégiát hirdetett a terrorszervezet sejtjeinek felszámolására. Francia és amerikai források szerint eddigre az IÁ már 3000–5000 harcossal rendelkezett az országban, akikhez tunéziai, szudáni, jemeni állampolgárok, sőt a Boko Haram nigériai harcosai is csatlakoztak.

De azt is tudni lehetett, hogy amerikai, francia és brit titkosszolgálat is segítette a terroristák elleni harcot, többek között ennek is volt köszönhető, hogy Bengázit március elejére meg tudták tisztítani a terroristáktól. Ugyanakkor diplomáciai viharokat is okozott a külföldiek segítsége: a múlt héten Líbia a szuverenitásának megsértésével vádolta meg Franciaországot, miután Párizs bejelentette, hogy három katonája vesztette életét „veszélyes felderítő műveletek” közben az észak-afrikai országban.

A líbiai hadsereg végül május közepén indított támadást a város visszavételéért. A heves ellenállás miatt a katonáknak csak június 9-én sikerült megvetniük a lábukat a városban, ennek viszont nagy volt az ára: a műveletek kezdete óta már 280 katona vesztette életét, és több mint 1500-an sebesültek meg.

Mindezek tükrében az ENSZ főtitkára, Pan Gimun a múlt héten jelezte, hogy az IÁ hamarosan vereséget szenvedhet Líbiában. A politikus azonban figyelmeztetett: a dzsihadisták száma ugyan ezer fő alá esett Szirtben, de sokan elmenekültek közülük, ők máshol kisebb csoportokként akarnak újraszerveződni. Szirtben azonban rövid időn belül véget érhet a másfél éves terroruralom.

Magyar Nemzet Online


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »