Lecke amerikai illemtanból

Lecke amerikai illemtanból

A csodálatos romániai politikai osztály nem fogja kirakatba helyezni és erkölcsi mérceként ünnepelni egy csoport amerikai szenátor látogatásának konklúzióit.

A csodálatos romániai politikai osztály nem fogja kirakatba helyezni és erkölcsi mérceként ünnepelni egy csoport amerikai szenátor látogatásának konklúzióit. Az elnökjelöltként is elhíresedett McCain szenátor vezetésével vizitáló amerikaiak arra a következtetésre jutottak, hogy Romániában a törvényesség érvényesítésének legnagyobb gátolói maguk a törvényhozók, a parlament két házának tagjai, akik vajas fejű kollégáikat nem nagyon adják ki az igazságszolgáltatásnak, minden bizonnyal úgy vélvén: ma rajtad, holnap rajtam! S ez igaz is.

Hírdetés

Ha jól szétnézünk a népes országgyűlési táborban – azon kívül, hogy vannak képviselők és szenátorok, hogy vannak kormánypártiak és ellenzékiek –, úgy különböztethetjük meg legjobban őket egymástól: vannak a korrupciós disznóságokon rajtakapottak, vannak, akik ellen most folyik vizsgálódás, és vannak a közeljövőben minden bizonnyal meggyanúsítandók is. Kivétel, hát az kevés van, a ritka hollóknak akár szobrot is állíthatnának a parlamenti monstrum díszcsarnokaiban. Ez lenne a Megvesztegethetetlenek emlékműve.

Szóval, McCain mesternek és társainak nem tetszik, hogy a román törvényhozás zsebtolvajai a parlamenti immunitás, az érinthetetlenség bástyái mögé bújnak, s ebbéli törekvéseikben társaik is segítik őket. Nem szép, ugyebár, s erre már Biden amerikai alelnök is felhívta a figyelmet romániai látogatásán, erősen hangsúlyozván, hogy a korrupció az államélet legfőbb rákfenéje, s ha nem „gyógykezelik”, akár az állam létét és függetlenségét is fenyegetheti. Szomorú példának hozta fel Ukrajnát.

Biden alelnök úr valószínűleg nem tudta – lám, McCain és társai sem tudják! –, hogy errefelé egy mondás járja, miszerint akasztott ember házában nem illik kötélről beszélni, s ha korrupcióról esik szó, minket nem kell Ukrajnával riogatni, mert ebben a műfajban sokkal jobbak vagyunk. Ennek dacára tudom, hogy felszisszentek a nagynemzeti politikusaink, morogván, „mindenki nézzen körül a saját háza táján”, bár a helyzet az, hogy nem Amerika ácsingózik a mi támogatásunkra, hanem éppen fordítva, s ha lekötelezed magad valakinek, akkor magadra vess, ha okítani akar.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »