Lebukott kommunista vamzerral gyújt adventi gyertyát Orbán felesége

Lebukott kommunista vamzerral gyújt adventi gyertyát Orbán felesége

dvent első vasárnapján elindult az Ökumenikus Segélyszervezet országos adventi pénzadománygyűjtő akciója, amelynek bevételéből egész évben segítik a rászorulókat. Ez, mint minden évben, idén is nagyszerű dolog. Csakhogy követték azt a hagyományt, hogy az adventi gyertyát Lévai Anikó és Kovács Koko István jószolgálati nagykövet, illetve Lehel László elnök-igazgató gyújtotta meg.

Utóbbiról viszont ebben az esztendőben derült ki: 1989 előtt besúgó volt, és még pár évvel ezelőtt is feljelentett egy magyar újságírót Észak-Koreában. 

Lehelről áprilisban írta meg a Magyar Nemzet, hogy „Filozófus” néven 1983-tól „az evangélikus egyházi reakció tevékenységéről” jelentett a kommunista állambiztonsági szerveknek. 

Pedig a szervezet vezetője valószínűleg mindent megtett, hogy ne bukjon le. Az evangélikus egyház ügynökeit feltáró belső bizottságnak még 2014-ben megüzente: úgysem találnak róla semmit. Ami majdnem így is lett, ám neve mások jelentéseiben is felbukkant. 

Például kiderült, hogy már 1975-ben azt írták róla:

„politikailag érett” és „számítani lehet rá.”

Márpedig, akit a III/III „politikailag érettnek” tartott, arról nyilvánvalóan azt feltételezték, hogy hajlandó velük együttműködni. És ebben nem is tévedtek. 

Hírdetés

A történetben az igazán ijesztő egyébként az volt, hogy a jelek szerint Lehel nem hagyott fel a vamzerkedéssel 1989-ben. Lukács Csaba, a Magyar nemzet újságírója, aki több segélyszervezetben is dolgozik, 2013-ban Észak-Koreában járt, ahol egy helyi minisztériumi kísérője elmondta neki, hogy egy magyar feljelentő levelet írt róla.

Lukács látta, hogy a levelet Lehel írta alá.

A szervezet elnöke Lukács állítása szerint arról panaszkodott, hogy

„az egyik magyar szeretetszolgálat visszaél a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság vendégszeretetével, mert segélymunkásnak álcázott újságírót csempész be oda.”

A sztálinista rezsimben ennél jóval kevesebbért is börtönöztek külföldieket, a kémkedést pedig halállal is büntethetik. 

Lehel lebukása után Kósa Lajos, a Fidesz akkori frakcióvezetője azt mondta, az ügy „nem perdöntő”, mivel a segélyszervezet nem politikai és nem is nemzetbiztonsági szempontból jelentős munkát végez. A politikus azt sem tartotta kínosnak, hogy a leleplezett besúgó remek kapcsilatot ápol a kormánnyal és a miniszterelnök feleségével is. 

A jelek szerint Lévai Anikó most sem tartja kellemetlennek az egykori ügynök társaságát. 

Maga lehel László egyébként érezhette a helyzet tarthatatlanságát, mert múltjának nyilvánosságra kerülését követően lemondott, ám nyáron a szervezet közgyűlése visszahívta őt. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »