Lebukott egy közpénztolvaj cigányvezető, de mivel "nagyon megbánta", csak felfüggesztettet kapott

Lebukott egy közpénztolvaj cigányvezető, de mivel "nagyon megbánta", csak felfüggesztettet kapott

Vesztegetés miatt egy évet kapott Balogh János, büntetését két évre függesztették fel. Az ítélet nem jogerős.

A bíróság által megállapított – a vádirattal lényegében egyező – tényállás szerint az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) a 2018-as országgyűlési választásokat megelőzően az állami költségvetésből 81 millió forint kampánycélú támogatást kapott. A vádlott 2018. március 24-én Ibrányban találkozott egy rendezvényszervezéssel foglalkozó társaság egyik munkatársával, akitől azt kérdezte, hogy a cég az ORÖ részére megszervezne-e egy rendezvényt, amelynek költségéről számlát kellene kiállítani. Amikor a férfi érdeklődött az esenény időpontjáról, Balogh János azt mondta, hogy nem fogják megtartani.

Nyilván több településen kellene csinálnunk kampányt papíron. Papíron. Nem kell megcsinálni semmit.

A néhány nap múlva lezajlott másik találkozón a vádlott arra kérte a tanút, hogy a cége állítson ki 3,5 millió forint összegű számlát az ORÖ mint megrendelő részére egy meg nem tartott eseményről. Balogh a férfinak azt mondta, a számlán feltüntetett összeget az önkormányzat átutalná a kft.-nek, amelyből megtarthat 600 ezer forintot, a többi pénzt azonban vissza kell adni neki.

Gondold át, figyelj ide, lásd, hogy nem szarrágó vagyok, akkor kapol hatszázat. Tisztán. De hidd el, nekem 12 százalékkal csinálják Pesten.

Hírdetés

A férfi nem fogadta el az ajánlatot, a beszélgetésről hangfelvételt készített.

Bodnár Zsolt, a Nyíregyházi Törvényszék bírája az ítélet indoklásában elmondta: mivel a korábban megtartott előkészítő ülésen Balogh János beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, a bíróság a vádirati tényállás megalapozottságát és a bűnösség kérdését nem vizsgálta, csak a büntetés kiszabásának szempontjait vette figyelembe.

Súlyosító körülményként értékelték a korrupciós bűncselekmények elterjedtségét, valamint azt, hogy a vádlott az önkormányzati szervezet vezetőjeként követte el a bűncselekményt. A vádlott javára értékelték ugyanakkor a büntetlen előéletét, beismerő vallomását és

megbánó magatartását, amelynek komolyságát mutatja az a kijelentése is, miszerint élete legnagyobb szégyenét éli át….

A bíróság emiatt lehetőséget látott az ügyészi indítványnál enyhébb tartamú és rövidebb próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására. A meghozott végzés szerint a szabadságvesztés végrehajtása esetén a vádlott büntetésének kétharmad részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért.

(MTI – Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »