Leborul a zenészvilág egy magyar gitáros előtt

Leborul a zenészvilág egy magyar gitáros előtt

2014 után újra magyar győztese van a Los Angeles-i Six String Theory gitárversenynek, Balogh Roland sikere világraszóló.

„Megnyertem!!! Isten kegyelméből megnyertem a Los Angeles-i Six String Theory gitárversenyt!” – kürtölte szerdán világgá Balogh Roland gitárművész a Facebookon.

A Six String Theory Amerikában tulajdonképpen egy „szakági Megasztár-verseny”, a magyar muzsikus a gitárosok között végzett az első helyen olyan zsűri mellett, amelyben ott ült többek között John Scofield, Pat Martino és Mike Stern is – Lee Ritenour és Nir Felder mellett.

„El sem tudom mondani, milyen hatalmas dolog ez számomra a montreux-i győzelem után”

– tette hozzá lelkendezve a 2009-ben Montreux-t nyert Balogh, utalva korábbi sikerére. Augusztusban visszautazik Los Angelesbe, hogy közreműködjön Lee Ritenour új lemezén.

Hírdetés

Onnan Tokióba repül, ahol Ritenourrel közösen lép színpadra. „Isten Jó és Hatalmas!!!! Dicsőség Istennek!!!! Kérlek osszátok, hogy ne csak a rossz dolgoknak legyen hírértéke hazánkban, hanem a jó dolgoknak is. Köszönöm mindenkinek, aki velem együtt örül!”, zárja bejegyzését a 30 éven alig túli Balogh Roland.

Részlet a Magyar Narancsnak adott korábbi interjújából:

Balogh Roland „Sokan esnek abba a hibába, hogy tetszik nekik egy világsztár, és azt utánozzák. Én is beleestem. Állandóan George Benson gitárjátékát utánoztam, és annak örültem, ha ugyanazt a gitárszólót ugyanabban a tempóban, ugyanazzal a feelinggel el tudtam játszani. De nem annak kell örülni, ha azt mondják, úgy játszik, mint George Benson. Mindenkinek azt ajánlom, hogy törekedjen az eredetiségre.”

Ismert, 2014-ben szintén magyar tehetség nyert a Six String Theoryn, akkor Pusztai Antal sikerének örülhettünk gitár kategóriában, Pusztai akkor a klasszikus kategória I. díját is hazahozta.

Balogh a fusiontől és a klasszikus jazztől indult első albumával 2010-ben, amelyen javarészt saját, illetve ikertestvérével, a zongorista Zoltánnal közös szerzeményekkel jelentkeztek. Vele alapította meg a Finucci Bros formációt is, amelyhez természetesen az Oscar című filmből merítettek ihletet. A montreux-i siker után indult el vele a szekér, megismerkedett Paco de Luciával is, rajta kívül George Bensonra, John Scofieldre és Pat Methenyre tekint példaként, de a zongorista Keith Jarret vagy Oscar Peterson munkássága is igen közel áll hozzá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »