Lebombázott kórház – az Egyesült Államok belebonyolódott a hazugságaiba

Lebombázott kórház – az Egyesült Államok belebonyolódott a hazugságaiba

Tovább folytatja az Egyesült Államok a gusztustalan hazudozását a lebombázott afganisztáni kórház ügyében. Nyilván, csakis kegyeleti okok miatt kell vigyázni arra, hogy az ember ne élcelődjön az amerikai hadsereg vezetésén, de mindenesetre hű képet ad ez a kommunikáció a világ jelenlegi helyzetéről.

John Campbell, az Afganisztánban állomásozó amerikai erők parancsnoka kedden a Szenátus előtt egy újabb verzióval szolgált a több tucat halálos áldozattal járó légi támadásról. Mint ismert, a kunduzi kórházban az Orvosok Határok Nélkül szervezet önkéntesei is jelen voltak, ami minden bizonnyal még kínosabbá teszi ezt a háborús bűncselekményt, hiszen ha egyszerűen csak afgánokat pusztítottak volna el, valószínűleg csak egy kis hír lett volna a történetből.
 
Azonban, ez a körülmény zavarba hozta az amerikai hadsereg vezetését,

és négy nap alatt négy hazugsággal álltak a nyilvánosság elé.

Szombaton még arról beszéltek, hogy nem lehet tudni, hogy ki nyitott tüzet a kórházra, és csak annyit ismertek el, hogy valóban bombázták a tálibok által elfoglalt várost.
 
Vasárnap már arról szóltak a nyilatkozatok, hogy mivel a közelben bombáztak az amerikai gépek, így el kell fogadni, hogyha valóban ők a tettesek, akkor az egy véletlen találat számlájára kell írni.
 
Hétfőn Campbell már arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az afgánok kérték az Egyesült Államoktól a légi támogatást, mert tálibok voltak a kórházban.
 
Kedden ugyanakkor már a negyedik verzió is megszületett: a kórház lebombázása egy amerikai döntés eredménye volt, az afgán haderőnek nem volt ilyen konkrét kérése.
 
Joanne Liu, a szervezet elnöke leszögezte:

ezt a pusztítást nem lehet egy egyszerű kézlegyintéssel elfelejteni; ez több mint egyszerű hiba, nem a háború elkerülhetetlen következménye. Liu arra is figyelmeztetett, hogy azok az afgán kormány jelentések, melyek szerint tálibok bújtak meg a kórházban, bizonyítják, hogy az afgán és az amerikai erők együttműködtek a kórház szándékos földig rombolásában, amely együttműködés elismerése viszont egyenértékű a háborús bűncselekmény elkövetésének felvállalásával is.

Hírdetés

Ez a szörnyűség nemcsak az ártatlan civilek és orvosok elpusztítása miatt kínos az Egyesült Államok számára, hanem azért is kellemetlen, mert múlthét csütörtökön Ashton Carter védelmi miniszter még

épp Moszkvát kritizálta

a szíriai bombázás megkezdése kapcsán, a civil lakosság miatt érzett mély együttérzése okán.
 
Másrészt kínos azért is, mert pénteken Ned Price, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője mélységes aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Államok jó barátja,

Szaúd-Arábia szétbombázott egy lakodalmat Jemenben.

Ugyanakkor a válogatás nélküli terrorbombázások jellemzőek Washington szűk baráti körére, hiszen

2014-ben Izrael egy ENSZ-iskolát pusztított el,

ahol szintén annyi volt a fegyveres, mint a kunduzi kórházban.
 
De ez már csak így megy.
 
Mindazonáltal, Barack Obama megígérte, hogy majd jól kivizsgálja ezt az egészet, szóval megnyugodhatunk. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »