Leánytábor Esterházy János lelki védelme alatt

Leánytábor Esterházy János lelki védelme alatt

Különleges, szívhez szóló leánytábort tartottak első alkalommal az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont berkeiben. Tizenhárom kislány vett részt a lelkigyakorlaton egy olyan környezetben ahol árad a jóság és a szakralitás a levegőben.

– Lánytáborból jelentkezünk – ismertette Lantos Borbély Katica, a For You acapella zenekar valamint a jól ismert Kicsi Hang együttes énekesnője a napokban. Kíváncsian érdeklődtem Katicánál arról, mi tis takarhat ez a kifejezés: lánytábor. Gyakorlatilag ez egy keresztény szellemiségű hittantábor – magyarázta az énekesnő, aki tizenhárom gyermekkel vonult el a zarándokközpont csendjébe az áhítatos három napra. Komáromból a Marianum Egyházi iskolából, az Eötvös Utcai Alapiskolából és a Munka Utcai Alapiskolából, valamint Gútáról, Ebedről, Gyalláról érkeztek kislányok a lánytáborba.

Hétfő délután a szentmisét Ambrus atya, Olaszországból származó szerzetes celebrálta, majd pedig a divat témával foglalkozta, mi a nőies, milyen öltözködési stílusok vannak, hogyan változtak ezek az évek során, mi az, ami már a keresztények számára túlzás, esetleg kihívó, feltűnő vagy netán szemérmetlen.

Nagyon jó beszélgetések alakultak ki, rengeteg kérdésük volt a lányoknak, ugyanakkor saját véleményüket is megosztották velünk és igazán meghitt, személyes, mély beszélgetések folytak“

– tette hozzá Katica.

Kedden és szerdán József atya,  indiai szerzetes celebrálta a szentmisét, valamint Kucsera Mária Valéria Nagycétényből származó “szüzek rendje” nővére vezette az éjszakai ájtatosságot.

Megható volt az este csöndjében, egy kis gyertyával a kezünkben Esterházy János szenvedéstörténetének egy-egy életállomását megjelenítő keresztút mellett elhaladni. Számomra azért is volt különleges érzés, mert tardoskeddiként büszke lehetek arra, hogy a “Hűség keresztútja” nevet viselő Golgota elhunyt Buják Vince fafaragó, a magyar kultúra lovagja által készült, aki szintén Tardoskedd szülötte“

Hírdetés

– magyarázta az énekesnő.

Kedden délelőtt egy kisebb túrát is becsempésztek a “divatolás” mellé, melyet Dávid Zsuzsanna festőművész , képzőművész, tanár vezetett.

Eljutottak a szőlőhegyre, szó szerint dalolva, s két helyi gazda meghallotta a magyar népdalokat éneklő leánycsapatot. 

„Azonnal behívtak bennünket a portájukra, ahol frissítővel, musttal, a felnőtteket borral kínálták, majd pedig a portán lévő, saját kezűleg készített körhintákat próbálhatták ki a gyerekek. A legnagyobb élmény a LÓPING volt, melyet mindenki kipróbált, volt aki többször is. Gyepes Pali bácsi és testvére Lajos bácsi kedvessége és nyitottsága mindannyiunkat meglepte, de Alsóbodok polgármestere, Paulisz Marián azt mondta,

itt ilyen jószándékú, magyar érzelmű, barátságos és magyar dalokat kedvelő emberek élnek. Náluk ez “mindennapos” ez a “szokás”

– meséltek a táborlakók élményeikről.

Szerdán szentmisével majd Esterházy János élettörténetének megismerésével zárult az áldást nyert tábor. Katica elárulta, hálás a sorsnak, amiért mert belevágni egy ilyen tábor kíséretébe, és tudott nemet mondani számos feladatára. Alsóbodokon megismerhette Esterházy János, a szeretet politikusa reális szellemi örökségét, amelyről már igencsak sokat hallott.

Esterházy Jánosról és élettörténetéről már sokat hallottam, olvastam, mivel a szívemhez nagyon közel álló Lénár Károly atyával raboskodott, aki míg élt “szentként” tisztelte, élő tabernákulumnak, két lábon járó szentségtartónak nevezte. Visszarepültem kislány koromba , és felelevenedtek Lénár atya prédikációi, amit talán csak most, itt, ezalatt a három nap alatt fogtam fel – és érintett meg igazán.  Köszönöm Istennek ezt a meghitt három napot, büszke vagyok a 13 kislányra, akik igent mondtak egy “hittanos táborra”, hálás vagyok a szülőknek, akiknek fontos volt, hogy keresztény közegben töltsenek el gyermekeik egy kis időt, köszönöm Viki néninek, hogy bízott bennem és ketten megvalósítottuk az I. Alsóbodoki Leánytábort“

– nyilatkozta Lantos Borbély Katalin, aki saját gyermekeivel együtt vett részt a tábor körüli teendőkben.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »